X

Igor Grosu: Autoritățile fac tot ce este posibil pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de seceră

Igor Grosu: Autoritățile fac tot ce este posibil pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de seceră

Autoritățile fac tot ce este posibil pentru a-i ajuta pe agricultorii afectați de seceră, dar este dreptul lor să decidă cum procedează. Astfel răspunde președintele Parlamentului, Igor Grosu, la anunțul fermierilor privind începerea protestelor. Șeful legislativului spune că deputații au aprobat în două lecturi un proiect de lege care le permite fermierilor suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni, transmite IPN.

Agricultorii din sudul Republicii Moldova au anunțat că vor protesta începând cu data de 16 septembrie pe traseul Gotești-Cahul și pe centura Cahul-Giurgiulești, cerând autorităților instituirea stării de urgență în agricultură. Președintele Parlamentului spune că este dreptul fermierilor să declanșeze acțiuni de protest, potrivit ipn.md.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

„E dreptul lor să decidă cum procedează. Vicepremierul Bolea a discutat cu o parte dintre fermieri, le-a explicat că trebuie să ținem cont și de impactul pe care îl are această criză și asupra celor care vin cu fertilizanți, pentru că și ei într-un fel creditează agricultorii. Trebuie să ținem cont de interesele tuturor, pentru că dacă unii vor fi defavorizați sau va fi afectat un element din tot lanțul de producători, asta va avea repercusiuni și asupra altor beneficiari din acest sector. Vreau să le transmit agricultorilor că noi facem cât este posibil de mult pentru a-i ajuta”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ieri, Parlamentul a aprobat, în două lecturi, un proiect de lege care le oferă agricultorilor posibilitatea suspendării obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Potrivit documentului, va fi suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de fermieri în anul 2024.

„Este prima dată când venim cu o astfel de derogare. Prin această lege îi scutim de unele cheltuieli pe care trebuie să le suporte, mergând cu certificatele care constată situația lor. Ar fi trebuit să mai cheltuiască niște bani suplimentar și să mai piardă timp pentru a lua aceste certificate, cu care ulterior să meargă să discute cu creditorii. Săptămâna viitoare ministrul Bolea are drum la Bruxelles, unde va prezenta legea pe care am votat-o în două lecturi și va încerca să găsească și alte modalități de a-i ajuta pe agricultori”, a mai spus președintele Parlamentului.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Mai devreme, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție a Guvernului pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de secetă.

Tags: Igor Grosulegeparlament
Politică