X

Igor Grosu: Avem o diasporă activă, implicată și care vrea să pună umărul pentru o Moldovă Europeană

Igor Grosu: Avem o diasporă activă, implicată și care vrea să pună umărul pentru o Moldovă Europeană

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat sâmbătă, 17 august, la festivalul „Ne vedem acasă”, care a reunit aproximativ 600 de cetățeni moldoveni din diasporă, informează MOLDPRES.

Speakerul a răspuns la întrebările cetățenilor în cadrul panelului de discuții: „Moldova Europeană – cum ne ajutăm țara?” și a apreciat disponibilitatea moldovenilor din diasporă de a sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova, potrivit moldpres.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Ne-am revăzut acasă cu moldovenii noștri stabiliți în toate colțurile lumii și care, an de an, în luna august sunt acasă. Sunt moldovenii noștri care au venit acasă în vacanță pentru a-și vedea părinții, copiii, rudele, dar și locurile natale. Sunt moldovenii noștri cu care mă mândresc în orice vizită pe care o am peste hotare, dar și pe care îi întâlnesc în satele noastre creând afaceri.M-am convins și azi că avem o diasporă activă, implicată, care ține la parcursul nostru și care vrea să pună umărul pentru o Moldovă Europeană. Bine ați venit acasă!”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului i-a cunoscut la festival pe Valentina și Ilie Pănuță din satul Negrea, Hîncești, care, acum patru ani, au revenit acasă după mulți ani de muncă în Italia. Astăzi familia lor deține o prisacă și a reușit să dezvolte o afacere cu încălțăminte croșetată. „În ultimii ani, avem zeci astfel de istorii frumoase care ne dă speranță în viitorul prosper al Republicii Moldova”, a remarcat Igor Grosu.

În cadrul Festivalului „Ne vedem acasă”, cetățenii moldoveni din diaspora au avut ocazia să discute cu președinta Maia Sandu și cu prim-ministrul Dorin Recean.

Participanții la festival au aflat mai multe informații despre programele și oportunitățile disponibile pentru moldovenii stabiliți peste hotare, inclusiv accesul la servicii digitale. Pentru moldovenii din diasporă a fost organizat un târg al meșteșugarilor și producătorilor locali.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Festivalul „Ne Vedem Acasă” este organizat de Biroul relații cu Diaspora sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și Organizația Internațională pentru Migrație.

Tags: Igor GrosuMoldovaparlament
Politică