X

Igor Grosu, despre omorul din sectorul Rîșcani: Organele de drept trebuie să investigheze cât mai rapid crima

Igor Grosu, despre omorul din sectorul Rîșcani: Organele de drept trebuie să investigheze cât mai rapid crima

Organele de drept trebuie să investigheze cât mai rapid crima care a avut loc astăzi în sectorul Rîșcani al capitalei. Declarația aparține președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la emisiunea „În Context” de la Moldova 1. Potrivit speakerului, oamenii legii trebui să întreprindă acțiuni pentru a găsi ucigașul și a-l deferi justiției.

Zic să așteptăm să iasă mai mult cu comunicarea organele de drept, cei care investighează Poliția și Procuratura Generală. Să ne prezinte mai multe informații cum a intrat această persoană și ce statut avea. Instituțiile de drept vor depune tot efortul. Suntem în contact permanent și cu instituțiile de peste hotare și vom afla ce a fost asta, reglări de conturi sau altceva. Este un caz ieșit din comun, va trebui foarte atent să-l studieze și cerceteze. Și ar trebui cât mai rapid să fie găsit acest individ și deferit justiției. Iar astfel de acțiuni trebui sancționate dur în R. Moldova”, a spus Igor Grosu, potrivit moldova1.md.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Totodată, șeful Legislativului a îndemnat politicienii din țara noastră să nu speculeze pe acest caz.

Amintim că un cetățean turc în vârstă de 41 de ani a fost împușcat în timp ce stătea la o terasă din sectorul Rîșcani al Capitalei. Suspectul a efectuat în direcția victimei șapte împușcături, patru în spate și trei în cap. Acesta a tras în timp ce se deplasa pe o trotinetă electrică. Bărbatul purta pe față o cagulă de culoare neagră și o cască de protecție. Până la această oră, toate structurile de forță rămân în alertă și sunt în căutarea acestuia. Poliția nu exclude că persoana care a împușcat este un killer cu pregătire specială și îndeamnă oamenii să manifeste prudență dacă îl întâlnesc, pentru că acesta este înarmat.

Potrivit poliției, apelul la 112, în care s-a anunțat că o persoană a fost împușcată, a fost făcut de către un martor ocular la ora 11:40. Serviciile specializate s-au deplasat la fața locului, unde au constatat decesul cetățeanului turc.

Zeci de oameni care locuiesc în zonă, șocați de cele întâmplate, au venit la locul incidentului.

Eu trăiesc nu departe de aici, nu am auzit împușcătura, dar am văzut pe internet și am venit să văd ce se întâmplă. Am văzut poliția, persoane care filmează și este un pic de frică, dar în primul rând vreau să văd situația, care a fost motivul”.

Asta a mai fost și în anii 90, atunci doar se întâmpla mai des, nu mă mai miră nimic, iar realitățile în care trăim noi astăzi. Nu știm care este motivul, dar urmează deja organele, IGP, să facă lumină”.

Primul lucru pe care l-am făcut: mi-am sunat copiii, să aflu ce se întâmplă cu ei, pentru că ar fi putut să treacă pe aici și să se afle în pericol. Este evident că ne-a provocat neliniște”.

Am crezut că este vorba despre o glumă, așa că am venit să văd dacă este adevărat. E groaznic că se întâmplă așa lucruri. Am văzut poliția, nu mă gândeam că așa ceva se poate întâmpla în Moldova, mai ales cu situația din Ucraina”.

Imediat după incident, structurile de forță au fost mobilizate pentru a reține suspectul. Zeci de polițiști, înarmați și cu veste antiglonț au fost văzuți pe străzile din capitală și din suburbii. Prima versiune examinată de oamenii legii în acest caz este o reglare de conturi între două grupări criminale. Și asta pentru că, potrivit poliției, victima era membru al unei astfel de grupări. Se ia în calcul și lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar.

Noi vorbim de o situație care este o chestie, cum am mai declarat, de reglări și interese ale grupărilor respective din străinătate. Au fost martori la acest incident, dar nu au avut de suferit, deci este foarte clar care a fost obiectivul acestui criminal. Una din versiuni este aceasta, că este un killer foarte bine pregătit”, a spus șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Procuratura Generală a anunțat că a fost pornită o cauză penală pentru omor comis cu o deosebită cruzime. Potrivit PG, victima a fost reținută în 2022 de către autoritățile moldovenești, acesta fiind anunțat în căutare de către organele de drept din Marea Britanie pe canalele Interpol, pentru a fi arestat și extrădat. Cetățeanul turc era învinuit de comiterea mai multor infracțiuni grave pe teritoriul Regatului Unit și a fost condamnat la 21,5 ani de închisoare.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

El era acuzat de contrabandă cu droguri și deținerea ilegală de arme și muniții. În perioada 2022-2023, autoritățile Republicii Moldova au primit de la cele din Marea Britanie 4 cereri de extrădare în privința acestuia. Potrivit procuraturii, la câteva zile după ce a fost reținut, cetățeanul turc a depus o cerere de azil, care a fost respinsă abia peste cinci luni.

Avocatul victimei a contestat-o, fapt care a dus la tărăgănarea procesului. Mai mult de atât, codul de procedură penală prevede că o persoană nu poate fi privată de libertate mai mult de 180 de zile, în cazul în care pe rol se află o cerere de azil. Astfel, printr-o decizie a instanței, cetățeanul turc a fost eliberat din arest.

Tags: Igor GrosupolitiaProcuratura GeneralăRîşcani
Politică