Igor Grosu: „Vom continua să veghem la respectarea Constituției și vom susține parcursul european al țării noastre”

Publicat:

Igor Grosu: „Vom continua să veghem la respectarea Constituției și vom susține parcursul european al țării noastre”

Oficiali de rang înalt, foști președinți de țară și de parlament, actuali și foști deputați, judecători constituționali, reprezentanți ai instituțiilor statului, ai mediului academic și diplomați au participat, astăzi, la ședința solemnă consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. Evenimentul a marcat importanța Legii Supreme în calitate de garant al independenței și suveranității statului.

„Constituția pentru un stat nu e doar un act juridic, dar transpune în viaţa cetăţenilor şi a întregii societăţi o serie de semnificații și valori, inclusiv de ordin identitar. Toți marcherii noștri identitari – limba, istoria, tradițiile, cultura și religia demonstrează că moldovenii sunt europeni și au vocație europeană. Împreună cu colegii mei deputați, vreau să vă asigur că vom continua să veghem la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice și vom susține parcursul european al țării noastre, bazat pe unitate, perseverență și dorința continuă de a construi o societate mai bună, o Moldovă europeană aici, acasă”, a declarat Președintele Parlamentului, Igor Grosu.


„Constituția este un document viu. La fel ca și societatea noastră, a trecut printr-o serie de transformări. Cea mai recentă realizare este cea pentru care au luptat oamenii din această sală – revenirea în Constituție la limba română. În contextul aniversării, trebuie să fim realiști și să recunoaștem că încă ducem o luptă intensă pentru supremația legii în Republica Moldova. Efortul comun al tuturor ramurilor puterii în stat vor asigura egalitatea în fața legii a fiecăruia. Cu toată rezistența care există și care este în creștere, am încrederea că vom reuși”, a adăugat Prim-ministrul Dorin Recean.

La ședință a participat și Boris Negru, doctor în drept, profesor universitar, Cavaler al Ordinului Republicii, care a fost membru al Comisiei și grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova.

„O Constituție nu lucrează de la sine. Ea lucrează atunci când cele spuse sunt traduse la justa lor valoare. De asta, aș vrea ca drepturile și libertățile omului să fie puse în capul mesei și aș vrea ca Republica Moldova să se regăsească alături de țările avansate ale lumii, în comunitatea europeană”, a accentuat Boris Negru.

În cadrul ședinței solemne au mai susținut discursuri vicepreședinta Parlamentului, președinta Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Doina Gherman, vicepreședintele legislativului, președintele Fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, președintele Comisei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, și membrul Curții Constituționale Nicolae Roșca.

Cu aceeași ocazie, la Parlament este organizată Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”, eveniment care reunește în jur de 100 de participanți – deputați, senatori din România, reprezentanți ai mediului academic, care vor prezenta lucrări despre investigații științifice în domeniul dreptului constituțional și aspecte ale integrării europene. De asemenea, în aceste zile, Parlamentul găzduiește o expoziție tematică dedicată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, care conține peste 150 de publicații selectate din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Bibliotecii și arhivei Parlamentului, care valorifică Legea Supremă a statului – Constituția.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată de Parlament la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident de tren în Rusia: 2 morți și aproape 100 de răniți

Accident de tren în Rusia: 2 morți și aproape 100 de răniți Cel puţin 100 de persoane au fost rănite luni în Rusia, când un...

Parlicov a anunța favoriții la cele mai râvnite funcții de la MoldovaGaz. Vadim Ceban, în primii trei câștigători ai concursului

Parlicov a anunța favoriții la cele mai râvnite funcții de la MoldovaGaz. Vadim Ceban, în primii trei câștigători ai concursului Principalii pretendenți la fotoliile bine...

Polițiști de frontieră vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris

  Polițiști de frontieră vor reprezenta Republica Moldova la Jocurile Olimpice de la Paris La Jocurile Olimpice de la Paris, 6 participanți moldoveni lucrează la poliția...

Dorin Recean, la 30 de ani de la adoptarea Constituției: Viitorul prosper al unei țări este suma alegerilor noastre comune”

Dorin Recean, la 30 de ani de la adoptarea Constituției: Viitorul prosper al unei țări este suma alegerilor noastre comune” Aniversarea de astăzi coincide cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.