Igor Munteanu: Înainte de alegeri, puterile locale sunt în mod artificial slăbite

Publicat:

Multe din legile adoptate recent în Parlament au dezorganizat și au slăbit autoritățile locale de ambele nivele, primăriile și raioanele, în loc să creeze mai multă predictibilitate, potrivit Știri.md..

Declarația aparține președintelui Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, care a menționat că cel mai recent exemplu ține de transferarea sistemului de protecție social de la raioane spre Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care-și va crea structurile locale, transmite Știri.md.


Citește și : Magazinele sociale ale lui Ilan Șor își suspendă activitatea

Potrivit lui Munteanu, transferarea sistemului de protecție social va contribui la creșterea costurilor de management al acestor servicii de protecție socială și birocratizare, iar raioanele vor rămâne în scurt timp fără competența de gestionare a protecției sociale, ceea ce le va slăbi.

„La început au fost plafonate taxele locale, probabil din intenții nobile, dar cu pagube de zeci de milioane de lei pentru bugetele locale. După asta, Guvernul a impus APL să majoreze salariile angajaților cu 1.300 de lei, fără a oferi resurse suplimentare, ceea ce a lăsat o gaură adâncă în bugetele locale, la mijlocul anului bugetar. Iar recent, după suspendarea patentelor de antreprenor, Guvernul a lovit din nou în bugetele locale, care încasau suplimentar mijloace financiare considerabile de la deținătorii de patentă”, a declarat liderul CUB.

Igor Munteanu a mai spus că PAS împreună cu ANI, Curtea de Conturi, CNA și PA fac presiuni politice asupra primarilor care nu acceptă să vină sub ordinele partidului de guvernare.

„Ca urmare a celor patru tipuri de presiuni, din autoritățile locale au plecat sute de angajați, care au preferat să emigreze ori să se recalifice în alte sectoare. Nu putem ignora ca importanță nici inițiativa recentă a unor deputați PAS de a permite alegerea viitorilor președinți de raioane din numărul persoanelor care nu dețin mandate de ales local, invocându-se motivul că în acest fel s-ar evita politizarea acestei funcții. Din păcate, Guvernul a transmis deja Comisiei parlamentare de profil un aviz pozitiv la acest proiect de lege, deși acesta nu a primit sprijinul CALM (Congresul Autorităților locale din Moldova), care întrunește larga majoritate a tuturor APL din R. Moldova. Este oarecum previzibilă dorința Guvernului de a vedea oameni loiali în teritoriu, dar scopul urmărit contravine flagrant principiilor constituționale și Cartei Europene privind autonomia locală, întemeiate pe principiile de eligibilitate și reprezentativitate”, a mai spus Munteanu.

Citeşte şi: Guțul e pusă pe fapte mari: Vom construi un aeroport și vom restabili exportul de produse agricole în Rusia

Liderul CUB ține să menționeze că acest proiect creează incertitudine și interpretări asupra scopurilor de a-și supune APL, în afara jocului democratic.

„Este o cale eronată și neprielnică statului democratic. Noi am mai văzut asemenea experimente nefaste. Prin aceste acțiuni guvernarea slăbește puterea administrației publice locale”, a conchis Igor Munteanu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului ‘Joc’ a admis abateri disciplinare grave

Ministerul Culturii: Directoarea Ansamblului 'Joc' a admis abateri disciplinare grave Directoarea interimară a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”, Aliona Strâmbeanu, suspendată anterior din...

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale. Unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în municipiu...

Maia Sandu: Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R. Moldova, indiferent de preferințele politice

Maia Sandu: Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R. Moldova, indiferent de preferințele politice Integrarea europeană va aduce beneficii tuturor comunităților din R....

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei

Ministrul Apărării, întrevederi de rămas bun cu ambasadorii Ucrainei și Norvegiei Cooperarea bilaterală în domeniul apărării dintre R. Moldova și Norvegia, analiza oportunităților de asistență...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.