X

IGSU: Atenție la intoxicațiile din timpul fermentării vinului

IGSU: Atenție la intoxicațiile din timpul fermentării vinului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) își continuă misiunea de a proteja viața și sănătate comunității, desfășurând activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului.

În acest sens, salvatorii și pompierii din nordul, centrul și sudul țării merg în sectorul locativ, pe la gospodăriile oamenilor îndemnându-i să fie foarte prudenți în procesul de producere a vinului în condiții casnice, potrivit voceabasarabiei.md.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Potrivit IGSU, salvatorii au ajuns în localitățile din raioanele Taraclia, Soroca, Sângerei, Cimișlia, Nisporeni, Fălești, dar și UTA Găgăuzia.

„Specialiștii au comunicat cu gospodarii oferindu-le sfaturi pentru a asigura un proces de producție sigur. Totodată, au comunicat cu oamenii despre pericolele generate de procesul de fermentare a strugurilor, care emană dioxid de carbon, un gaz inodor și incolor, care poate duce la intoxicații grave, chiar și decese”, declară Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Pentru a verifica, siguranța spațiului unde se păstrează vinul, este necesar de aprins o lumânare înainte de a intra în beci sau subsol. Dacă lumânarea arde normal, aportul de oxigen este suficient, iar dacă aceasta se stinge indică faptul că oxigenul este insuficient și există risc de intoxicație.

De asemenea, specialiștii au recomandat oamenilor să asigure o ventilație permanentă a beciurilor unde se desfășoară procesul de fermentare și să evite închiderea ermetică a recipientelor în care se află vinul.

La fel, salvatorii au îndemnat cetățenii să nu intre fără echipament de protecție în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat, iar pentru evitarea riscurilor cel mai bine este ca acesta să fie ținut în aer liber.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

În timpul discuțiilor cu oamenii, salvatorii i-au informat și despre simptomele care apar în urma intoxicației cu  dioxid de carbon: „Aceasta se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces”.

Potrivit datelor statistice ale IGSU, de la începutul anului 2024, în această toamnă au fost deja înregistrate două cazuri mortale de intoxicație cu dioxid de carbon.

Tags: fermentareIGSUvin
Social