X

Ikea nu va putea răscumpăra fabrica din Rusia

Ikea nu are opţiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunţat marţi noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în ţară a grupului suedez, în viitor, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Invest Plus, un vehicul special de investiţii (SPV), deţinut de Vadim Osipov, a finalizat în martie acordul de cumpărare al celui mai mare activ de producţie din Rusia al Ikea – fabrica din Novgorod – la mai mult de la un an de când cel mai mare retailer de mobilier din lume a oprit activităţile de vânzare cu amănuntul şi de producţie pe piaţa rusă, transmite Reuters. Osipov este director general şi co-proprietar al Slotex, un producător intern de vârf de produse laminate şi blaturi de bucătărie.

Citește și: Comisarul rus pentru drepturile copiilor respinge acuzaţiile CPI

“Tranzacţia nu implică nicio opţiune de răscumpărare. Vrem să dezvoltăm această achiziţie ca un investitor strategic pe termen lung”, a declarat Osipov, precizând că nu poate da publicităţii condiţiile financiare ale acordului.

Şi numele fabricii, IKEA Industry Novgorod, va fi modificat în opt luni de la finalizarea acordului.

Osipov a dat asigurări că activitatea fabricii va fi pe deplin reluată în trei-şase luni, o parte din producţie urmând să înceapă în mai. El a anunţat că investiţiile în această unitate se vor ridica la 2-3 miliarde de ruble (25,3 – 37,9 milioane de dolari) în următorii doi-trei ani.

Multe companii occidentale, de la producători de energie şi până la lanţuri de magazine de îmbrăcăminte, au plecat din Rusia, după ce, în februarie 2022, Moscova a decis să trimită zeci de mii de militari în Ucraina, în cadrul a ceea ce a denumit drept “o operaţiune militară specială”..

Citește și: Lavrov: UE este o ‘asociaţie neprietenoasă’, iar Occidentul încearcă să bage zâzanie între Moscova şi Beijing

Grupul suedez şi-a închis magazinele din Rusia în luna martie şi ulterior a informat că îşi va vinde fabricile, va închide birourile şi îşi va reduce efectivele de 15.000 de angajaţi din Rusia. Ulterior, IKEA a reluat, pentru o scurtă perioadă, vânzările online în Rusia pentru o lichidare de stocuri.

Tags: fabricaIkearusiaSPVVadim Osipov
Categorii: Diaspora