Ilan Şor le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării R.Moldova la UE

Publicat:

Ilan Şor le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării R.Moldova la UE

Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale în cabinetul de la Chişinău, a lansat duminică un apel către alegătorii moldoveni să se ferească de “hoţi, fugari şi bandiţi”, după ce controversatul oligarh prorus Ilan Şor a promis să plătească alegătorilor echivalentul a 29 de dolari ca să voteze “nu” în cadrul referendumului pe tema aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, preconizat să aibă loc simultan cu alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, relatează agenţia de presă Reuters şi portalul NewsMaker.

Apelul ministrului moldovean evidenţiază o campanie din ce în ce mai agitată pentru apropiatele alegeri prezidenţiale, la care preşedinta în exerciţiu proeuropeană Maia Sandu candidează pentru un al doilea mandat.


Citeşte şi: Alertă aeriană la Kiev: Ruşii au atacat cu drone timp de peste cinci ore – Stiripesurse.md

Concomitent cu scrutinul prezidenţial, alegătorii sunt invitaţi să ia parte la un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a permite Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, să solicite aderarea la Uniunea Europeană.

Ilan Şor le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării R.Moldova la UE

Cel mai vocal oponent al aderării Republicii Moldova la UE, Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova, promite bani celor care vor “convinge cât mai mulţi oameni din secţia lor de votare” să voteze “Nu” la referendumul proeuropean.

El a lansat un chat-bot pe Telegram, unde fiecare persoană înregistrată va primi “sarcini”. Acestea, ca de altfel şi cei care se vor înregistra pe respectivul canal, “vor primi bani”. Potrivit lui Şor, chat-botul “a reunit deja peste 800.000 de patrioţi din întreaga ţară”, transmite portalul NewsMaker.

“Vreau să angajez oameni, ambasadori ai lui Ilan Şor, în problema referendumului. Pentru asta trebuie să vă înregistraţi în chat-botul nostru. După aceasta să urmaţi cu stricteţe sarcinile pe care le veţi primi prin intermediul acestui chat-bot. Este important să convingeţi cât mai mulţi oameni din secţia voastră de votare. Vă vom oferi toate argumentele necesare”, transmite Şor, adăugând că “desigur, că… eu voi plăti pentru aceasta muncă”.

Ilan Şor le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării R.Moldova la UE

“În primul rând, după înregistrare veţi primi 500 de lei în contul vostru pe care îl vom deschide imediat după înregistrare. Pe parcursul a trei săptămâni veţi primi sarcini. Fiecare sarcină va fi plătită. Veţi primi plata a doua zi după îndeplinirea sarcinii. În cazul în care aţi lucrat bine şi în secţia voastră de votare majoritatea oamenilor au votat “împotrivă”, bonusul pe care îl veţi primi personal de la mine, pe cardul vostru, va fi de 5.000 de lei”, promite Şor pe Telegram.

Pe lângă cei 500 de lei la înregistrare, echipa lui Şor promite “2.000 de lei pentru îndeplinirea sarcinilor minime” şi “5.000 de lei – dacă în secţia dumneavoastră de votare majoritatea sunt împotriva UE şi au ales candidatul nostru”. NewsMaker menţionează că echipa lui Şor nu a precizat despre ce “candidat” este vorba.

Ilah Şor, care se află în prezent la Moscova, a înfiinţat blocul electoral Pobeda (Victoria), căruia i-a fost interzis să participe la alegerile din 20 octombrie, iar partidele apropiate lui nu au un candidat la scrutinul prezidenţial.

Ilan Şor le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării R.Moldova la UE

Autorităţile de la Chişinău au înăsprit în iulie sancţiunile pentru alegătorii care vor accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, alimentare sau servicii pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral. Coruperea alegătorilor în campania electorală prevede amenzi între 25.000 şi 37.500 de lei moldoveneşti.

Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi şeful echipei de campanie pentru preşedinta Maia Sandu, a declarat că oponenţii campaniei pentru UE “folosesc bani pentru a cumpăra voturi şi oameni”.

“Ei folosesc propaganda pentru a răspândi minciuni despre Uniunea Europeană şi pentru a speria oamenii cu tot felul de poveşti mincinoase”, a scris el pe Telegram. “Să nu le dăm crezare hoţilor, fugarilor şi bandiţilor”, îndeamnă ministrul în apelul său către electoratul moldovean.

Ilan Şor le promite bani alegătorilor care vor vota împotriva aderării R.Moldova la UE

Maia Sandu, care denunţă invazia Rusiei în Ucraina şi consideră Moscova drept una dintre cele mai mari ameninţări cu care se confruntă Republica Moldova, le-a transmis alegătorilor, într-un discurs rostit sâmbătă, să fie atenţi la fraude.

“Mincinoşii încearcă acum să ne intimideze şi să ne oblige să luăm alte decizii decât cele pe care le dorim”, a spus ea: “Nu trebuie să-i lăsăm să ne decidă soarta!”.

În ultimele zile, au fost vandalizate cu vopsea clădiri aparţinând radiodifuzorului de stat din R.Moldova, Curţii Supreme şi altor două instituţii ale statului. Poliţia pune incidentele pe seama unui grup antrenat la Moscova pentru a destabiliza alegerile.

Maia Sandu are prima şansă în faţa celor 10 candidaţi la alegerile din 20 octombrie, un recent sondaj creditând-o cu aproximativ 27% dintre opţiuni. Sondajul a relevat un procent de 56% de susţinători ai aderării la UE în rândul alegătorilor decişi, faţă de 34% care se opun. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bucureştiul emite o avertizare de călătorie în Franţa

Bucureştiul emite o avertizare de călătorie în Franţa Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a emis o atenționare de călătorie pentru Franța, unde, până miercuri...

O fostă gunoiște neautorizată va deveni parc public

O fostă gunoiște neautorizată va deveni parc public Transformare ecologică la Pănășești. O gunoiște neautorizată fa fi transformată în parc public. Citește și: Atenție! Accesul limitat...

Cinci mari provocări care îl aşteaptă pe Mark Rutte la şefia NATO (France Presse)

Cinci mari provocări care îl aşteaptă pe Mark Rutte la şefia NATO Olandezul Mark Rutte, care va prelua marţi funcţia de şef al NATO, se...

19 militari moldoveni sunt detaşaţi în Bosnia și Herțegovina

19 militari moldoveni sunt detaşaţi în Bosnia și Herțegovina 19 militari moldoveni vor participa la operațiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina – EUFOR ALTHEA....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.