X

IMAS: Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi, în topul preferințelor la prezidențiale

IMAS: Maia Sandu, Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi, în topul preferințelor la prezidențiale

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota cu Maia Sandu. La mare diferență se află Alexandr Stoianoglo – 11,5% (candidatul susținut de PSRM) și Renato Usatîi – 10,8%, arată Barometrul socio-politic (mai 2024), realizat de IMAS. Dacă s-ar lua în calcul doar respondenții care au opțiune de vot, 41,5% ar vota cu Maia Sandu,14,2% cu Alexandr Stoianoglo și 13,3% cu Renato Usatîi.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul IMAS, Doru Petruți, a relatat că 44% dintre respondenții sondajului consideră că alegerile prezidențiale din toamnă vor fi câștigate de actualul președinte, Maia Sandu. 40% sunt de părere că alegerile vor fi câștigate de un candidat al opoziției, iar 16% nu au știut ce să spună la acest subiect.

56% din respondenți consideră că alegerile prezidențiale din toamnă nu vor fi libere și corecte, 37% au afirmat contrariul, iar 7% nu au știut sau nu au vrut să răspundă. Totodată, 78% consideră că la alegerile prezidențiale din toamnă vor fi multe sau unele fraude. 37% sunt de părere că Maia Sandu merită să câștige încă un mandat, iar 58% cred că trebuie să vină altă persoană în funcția de președinte. De asemenea, 77% din respondenți sunt convinși că la alegerile prezidențiale va fi turul II.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, pentru PAS ar vota peste 31%, pentru BCS – peste 19%, pentru Blocul Electoral Victoria – peste 10% și pentru Partidul Politic Partidul Nostru – 5,5%, Din respondenții care au o opțiune de vot, pentru PAS ar vota peste 41%, pentru BCS – peste 25%. Blocul Victoria ar obține 14% sufragii, iar Partidul Politic Partidul Nostru – peste 7%.

36% dintre respondenți consideră că țara merge într-o direcție bună. Doru Petruți a remarcat că peste 80% din alegătorii PAS și ai Maiei Sandu se regăsesc în acest răspuns. Votanții altor partide se înscriu în categoria de până la 20% care consideră că direcția e bună.

40% dintre respondenții sondajului nu cunosc la ce va folosi referendumul care va avea loc în ziua alegerilor prezidențiale. 59% – cunosc. Potrivit lui Doru Petruți, dacă se dorește o prezență bună la referendum, e nevoie de un efort mai mare de comunicare și informare. În aceeași ordine de idei, 58% din respondenți au afirmat că referendumul trebuie să aibă loc independent de alegerile prezidențiale.

Sondajul mai arată că 71% din respondenți consideră că Maia Sandu este direct responsabilă de activitatea guvernării PAS, iar 54% spun că tot președinta este responsabilă de eșecul reformei justiției. De asemenea, 75% din respondenții sondajului consideră că există corupție în rândurile guvernării PAS.

Cercetarea sociologică a fost realizată la comanda Independent News din România, în perioada 8-21 iulie 2024, pe un eșantion de 1093 de respondenți din 90 de localități. Marja de eroare este de ±3%.

Tags: IMASprezidenţialesondaj
Categorii: PoliticăȘtirile zilei