X

Îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice din Oregon, i-ar putea ajuta pe pompieri în lupta cu incendiile masive de vegetaţie

Îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice din zona Coastei de Vest a Statelor Unite i-ar putea ajuta pe pompierii care luptă cu incendiile masive de vegetaţie din Oregon, a declarat vineri guvernatorul statului, Kate Brown, care a oferit detalii despre evacuările în curs, relatează AFP, scrie agerpres.

O jumătate de milion de persoane au fost vizate de ordine de evacuare ca măsură de precauţie în urma extinderii incendiilor.

Citește și : Trump anunţă că Bahrein şi Israel îşi vor normaliza relaţiile

Zonele ameninţate de zecile de incendii active în prezent afectează aproximativ 500.000 de locuitori, însă în jur de 40.000 de persoane au fost efectiv evacuate vineri la prânz, a explicat Kate Brown.

În funcţie de gradul de pericol, instrucţiunile de evacuare variază de la pregătirea bunurilor şi documentelor esenţiale până la părăsirea imediată a locuinţelor.

Peste 400.000 de hectare au fost mistuite de flăcări în Oregon unde trei decese au fost confirmate de serviciile de urgenţă care caută alte zeci de persoane date dispărute.

Guvernatorul Kate Brown a salutat prognoza privind îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice ”fără precedent”, caracterizate de vânt puternic şi deosebit de uscat. “Sistemul meteo care alimentează aceste incendii de câteva zile este pe cale să dispară”, a declarat ea într-o conferinţă de presă. ”Ne aşteptăm la un aer mai rece şi la umiditate (mai mare) în zilele următoare, ceea ce este o veste foarte bună”, a adăugat guvernatorul.

În lipsa vântului care să risipească fumul dens degajat de incendii, utilizarea mijloacelor aeriene de stingere a incendiilor ar putea fi afectată, au avertizat însă serviciile de intervenţii de urgenţă.

Kate Brown a atras atenţia recent că statul Oregon ar trebui să se pregătească pentru o agravare a bilanţului incendiilor, ”atât din punct de vedere al vieţilor omeneşti, cât şi al clădirilor”, cinci oraşe fiind ”distruse în proporţie semnificativă”.

Citește și : Întâlnirile între prieteni sau familii, interzise în Birmingham pe fondul înmulţirii cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie

”La acest moment, avem zeci de rapoarte despre persoane dispărute în asociere cu incendiile, în special în comitatele Jackson, Lane şi Marion”, a declarat Brown vineri. Acestea ar putea fi însă persoane evacuate, care s-au refugiat la rude sau prieteni fără a informa autorităţile sau pe cei apropiaţi.

Peste 20.000 de pompieri sunt desfăşuraţi în lupta cu incendiile de vegetaţie care au devastat în ultimele zile Coasta de Vest, de la graniţa dintre Statele Unite şi Canada până la frontiera cu Mexicul.

Şaisprezece decese asociate incendiilor de vegetaţie au fost înregistrate săptămâna aceasta în California, Oregon şi statul Washington.

Tags: incendiiKate BrownOregonvegetaţie
Categorii: Meteo