X

Un imigrant în așteptarea statutului de azilant, principalul suspect în atacurile din Edmonton (Canada)

Individul suspectat că a comis sâmbătă seara la Edmonton (vestul Canadei) două atacuri, între care unul cu armă albă împotriva unui poliţist, este un somalez având statut de solicitant de azil, a anunţat duminică poliţia federală, citată de France Presse. 

Tânărul de 30 de ani, indentificat de media locale ca Abdulahi Hasan Sharif, fusese în vizorul serviciilor de informaţii.

Suspectul este “un somalez în procesul solicitării statutului de refugiat”, a indicat Marlin Degrand, comisar adjunct al Jandarmeriei regale din Canada (GRC).

“Putem confirma depunerea unei plângeri în 2015” împotriva acestui individ, a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă televizate.

Fără a confirma numele suspectului, anchetatorul a indicat că el a fost audiat de către serviciile de informaţii în 2015 în cadrul unei anchete privind ameninţări cu atacuri din partea unor persoane radicalizate prin idei jihadiste.

După aceste interogatorii în 2015, “nu au existat dovezi suficiente pentru ca el să fie urmărit pentru acuzaţii de terorism”, a declarat comisarul adjunct.

În acea perioadă, “suspectul nu a fost considerat o ameninţare pentru Canada”, a adăugat poliţistul.

Sâmbătă seara, suspectul a lovit un poliţist cu maşina sa, după care a ieşit din vehicul şi i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit. Apoi, la bordul unei camionete închiriate, a intrat în viteză în pietoni, culcând la pământ patru dintre ei în două locuri diferite, înainte de a fi interceptat de poliţie.

Doi dintre cei cinci răniţi sunt în continuare spitalizaţi. Poliţistul prezintă răni la nivelul feţii, dar a ieşit din spital duminică după-amiază, a indicat Rod Knecht, şeful poliţiei din Edmonton.

Primul atac a fost comis sâmbătă seara în jurul orei locale 20:15 (02:15 GMT duminică) în apropiere de stadionul din Alberta unde avea loc un meci de fotbal canadian. Un bărbat la bordul unei maşini a lovit în mare viteză un grilaj metalic de protecţie şi a aruncat un poliţist la cinci metri înalţime. Imaginile unei camere de supraveghere difuzate duminica de poliţia din Edmonton arată violenţa cu care a fost propulsată maşina în bariera de protecţie şi determinarea conducătorului auto. Atacatorul a ieşit din maşină şi l-a lovit de mai multe ori cu cuţitul pe poliţistul culcat la pământ.

Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat duminică un “atentat terorist” la Edmonton (vest), unde un somalez, în aşteptarea statutului de refugiat, a agresat cu armă albă un poliţist, după care a rănit patru pietoni cu o camionetă.

Subliniind că “guvernul Canadei şi canadienii sunt solidari cu oamenii din Edmonton”, el s-a declarat “extrem de preocupat şi de indignat de această tragedie” pe care a calificat-o drept “atentat terorist”.

“Terorismul nu are loc în Alberta (…), la fel şi ura şi extremismul”, a declarat la rândul său Rachel Notley, şefa guvernului acestei provincii din vestul Canadei.

Un drapel al grupării jihadiste Statul Islamic a fost găsit în maşina suspectului, iar modul de operare – un vehicul folosit ca armă ca în alte atacuri – a determinat poliţia să deschidă o anchetă pentru “act de terorism”.

Pentru primarul din Edmonton, Don Iverson, este vorba de acţiunile unui “lup singuratic”.

Tags: Abdulahi Hasan SharifcanadaDon IversonEdmontonlup singuraticRod Knechtsomalez
Categorii: Știrile zilei