X

Imnul Republicii Moldova, interpretat de inteligența artificială. Cum sună?

Imnul Republicii Moldova, interpretat de inteligența artificială. Cum sună?

Cu ajutorul inteligenței artificiale, Denis Zacon, fondatorul companiei de AI Skills, a creat imnul Republicii Moldova. Interpretarea și videoclipul au fost, de asemenea, realizate prin intermediul tehnologiilor AI. Pentru acest proiect, au fost utilizate aplicațiile Claude, Suno, Flux și Runaway, a explicat fondatorul, scrie newsmaker.md.

Deputatii Parlamentului Republicii Moldova au aprobat pe 22 iulie 1995 strofele 1, 2, 5, 8 și 12 din poezia „Limba noastră” de Alexei Mateevici ca imn național al țării. Muzica a fost compusă de Alexandru Cristea, iar aranjamentul a fost realizat de Valentin Dînga.

Înainte de acest imn, Republica Moldova a folosit pentru o perioadă imnul „Deșteaptă-te, române!” al României.

„Limba noastră” este o poezie de 12 strofe, fiecare cu câte patru versuri, scrisă de Alexei Mateevici (1888–1917). Poezia celebrează limba română și îndeamnă la prețuirea ei. Mateevici a creat versurile acestei poezii la Congresul Scriitorilor din Basarabia, unde s-au decis trecerea la alfabetul latin și alte reforme importante, contribuind astfel semnificativ la emanciparea națională a Basarabiei.

Tags: imnul Republicii Moldovainteligenţă artificialăInterpretarea
Social