Imperativul garantării securității energetice a R.Moldova, introdus în Strategia Energetică a României 2025-2035

Publicat:

Imperativul garantării securității energetice a R.Moldova, introdus în Strategia Energetică a României 2025-2035

Ministerul Energiei a publicat Strategia Energetică a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, versiunea actualizată rezultată în urma procesului de consultare publică.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei de la București, printre noutățile Strategiei față de documentele programatice precedente se află imperativul garantării securității energetice a Republicii Moldova, potrivit radiochisinau.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

De asemenea, accentul este pus pe scăderea prețurilor energiei pentru consumatori casnici și industriali, dezvoltarea capacităților de stocare, securitate cibernetică și construirea unui lanț de aprovizionare local cu tehnologii și materiale necesare tranziției verzi.

Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a precizat că evoluțiile regionale, contextul climatic și situația economică crează o multitudine de provocări și totodată de oportunități pentru România, în special în domeniul energiei.

„Trebuie să răspundem provocărilor inovativ, și să utilizăm oportunitățile inteligent. Strategia Energetică este despre investiții care aliniază sectorul energetic la nevoile României de mâine. O Românie cu energie sigură, ieftină și curată”, a spus ministrul român al Energiei.

Ministerul mai arată că sectorul energetic este un pilon esențial al procesului de dezvoltare a României în ansamblul său.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

„Viziunea Strategiei Energetice a României este de dezvoltare a sectorului energetic în condiții de securitate, sustenabilitate, creștere economică și accesibilitate. Sectorul energetic trebuie să garanteze disponibilitatea neîntreruptă a produselor și serviciilor energetice la prețuri accesibile pentru toți consumatorii, într-un mod cât mai prietenos cu mediul. România se confruntă cu provocări majore cauzate de fluctuațiile pieței, schimbări climatice și vulnerabilități regionale, amplificate de războiul din Ucraina și de poziția geostrategică la frontieră estică a Uniunii Europene. În aceste condiții, este necesară dezvoltarea unui sector energetic rezilient, capabil să răspundă rapid și eficient în orice tip de criză”, a precizat Sebastian Burduja.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un nou studiu a descoperit ‘trucul simplu’ pe care trebuie să îl știe cuplurile când se ceartă

Un nou studiu a descoperit 'trucul simplu' pe care trebuie să îl știe cuplurile când se ceartă Cuplurile ar trebui să ia o pauză de...

Una dintre insulele de legendă ale Greciei se scufundă încet în mare

Una dintre insulele de legendă ale Greciei se scufundă încet în mare În mitologia greacă era considerată locul de naștere al zeului Apollo și cea...

Operațiune comună între Moldova și Ucraina: Droguri în valoare de 3,3 milioane de lei, capturate la Chișinău

Operațiune comună între Moldova și Ucraina: Droguri în valoare de 3,3 milioane de lei, capturate la Chișinău Droguri în valoare de 3,3 milioane de lei...

CEC a acreditat mai mulți observatori naționali pentru monitorizarea referendumului și a alegerilor prezidențiale

CEC a acreditat mai mulți observatori naționali pentru monitorizarea referendumului și a alegerilor prezidențiale Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat 4 observatori naționali partea Asociației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.