X

La împlinirea unui secol de când femeile din Marea Britanie au drept de vot, British Vogue publică pe copertă fotografia unei transsexuale

Paris Lees, model şi prezentatoare TV, a devenit prima femeie transsexuală care a apărut pe coperta revistei British Vogue, vineri, într-un număr aniversar care marchează împlinirea unui secol de când femeile din Marea Britanie au dobândit dreptul de a vota. Iniţiativa reprezintă “un pas înainte spre o societate mai tolerantă”, a declarat ea, citată de Reuters.

În acea fotografie, Paris Lees poartă o rochie neagră, creată de Yang Li, şi pozează alături de un grup de femei cu profesii diverse – de la politiciene la bloggeri online -, considerate de editorii publicaţiei britanice drept “un nou tip de sufragete”, potrivit agerpres .

“În copilăria mea, rareori vedeai persoane transsexuale în mass-media şi atunci când se întâmpla totuşi ca ele să apară erau prezentate doar pentru a exemplifica mila, ridicolul şi dezgustul”, a declarat Paris Lees pentru Thomson Reuters Foundation.

Citește și : Valul de frig din SUA afectează şi fauna sălbatică

“Ne aflăm în centrul unei mişcări globale, în care persoanele trans cer să fie tratate cu acelaşi respect de care are parte oricine altcineva în societate”, a adăugat ea.

In numărul din februarie al revistei British Vogue, Paris Lees este prezentată într-un editorial intitulat “Meet the New Suffragettes”, care marchează împlinirea a 100 de ani de când femeile din Marea Britanie au dobândit dreptul de a vota.

În 1918, Guvernul britanic a acordat femeilor cu vârste de peste 30 de ani şi care întruneau anumite criterii în ceea ce priveşte proprietăţile dreptul de a vota. Abia în 1928 toate femeile britanice au dobândit acelaşi drept de vot de care beneficiau bărbaţii din această ţară.

Nu este însă pentru prima dată când o femeie transsexuală apare într-o prestigioasă revistă de modă.

În noiembrie, revista pentru bărbaţi Playboy a publicat în premieră un editorial – la mijlocul revistei – dedicat unei “playmate” transgender, iar în martie ediţia franceză a revistei Vogue a publicat pe coperta sa fotografia unui model transgender. La fel a procedat şi ediţia spaniolă a revistei Marie Claire în 2016.

Numărul din luna februarie al revistei British Vogue este cel de-al treilea care a fost coordonat de Edward Enniful, care a promis să celebreze diversitatea, după ce a devenit în aprilie 2017 primul editor-şef de culoare şi de sex masculin din istoria acestei publicaţii ce are o vechime de 100 de ani.

Tags: British Voguedreptul de a votamarea britanieParis Leessocietate
Categorii: Diaspora