X

Un important disident chinez a fost condamnat la 13 ani de închisoare

Unul dintre cei mai importanți militanți prodemocrație din China, Qin Yongmin, a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru subminarea puterii statului, relatează BBC, conform mediafax.

Qin Yongmin, în vârstă de 64 de ani, a petrecut deja 22 de ani în închisoare. Verdictul a fost confirmat online de către tribunalul din Wuhan.

Citeşte şi: Condamnat pentru genocid, Ratko Mladic acuză NATO că i-a distrus ţara

Pro-democratul a refuzat să coopereze cu autoritățile și a rămas tăcut pe toată durata procesului, a declarat Lin Qiley, avocat pentru drepturile omului.

„Domnul Qin a fost persecutat pentru faptul că a crezut în posibilitatea unei țări democrate și pentru acțiunile sale ca avocat al drepturilor omului”, a declarat Frances Eve, reprezentant al ONG-ului pentru Apărarea Drepturilor Omului din China.

„Autoritățile nu au reușit să construiască un caz împotriva lui, deși au investigat timp de trei ani”, a adăugat aceasta.

Citeşte şi: SUA deschid o nouă linie a frontului în războiul comercial cu China

Qin este co-fondatorul Partidului Democrat Chinez și a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce a încercat în anul 1998 să își înregistreze oficial partidul. Un an mai târziu, în timp ce era în închisoare, a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Qin conducea un grup prodemocrație numit Apărătorul Drepturilor Omului în China în anul 2015, când a fost arestat. Acesta a criticat de foarte multe ori în mediul online politicile guvernului.

Tags: ChinaQin YongminWuhan
Categorii: Știrile zilei