X

Un important general iranian atenționează împotriva oricărei tentative de “a cădea la înţelegere cu SUA”

Un important general iranian a atenţionat marţi împotriva oricărei tentative de “a cădea la înţelegere cu SUA”, după publicarea unor informaţii în presă cu privire la existenţa unor “militanţi politici” care îi cer Republicii Islamice să-şi reconsidere poziţia faţă de Washington, informează AFP, scrie agerpres.

“Toată lumea ştie astăzi că a face compromisuri cu SUA înseamnă moartea Revoluţiei islamice”, a declarat generalul Mohammad Ali Jafari, comandantul Gardienilor Revoluţiei (armata de elită iraniană), citat de agenţia Isna. “Dacă nu spunem că (acţiunea autorilor scrisorii) este o trădare, trebuie să spunem că ea deschide calea spre concesii făcute inamicilor”, a spus el.

Citește și : Merkel și Macron au convenit pentru un buget comun al zonei euro și avansează o propunere comună ce vizează aspecte ale crizei migraţiei

Duminică, ziarul reformator Etemad a publicat un articol despre o scrisoare adresată “înaltelor autorităţi” ale Republicii Islamice de către circa o sută de “militanţi politici” iranieni, dintre care mulţi locuiesc în străinătate, care îi cer Iranului să facă “un gest” ce ar atesta deschiderea sa de a angaja discuţii directe cu Washingtonul. Nicio copie a scrisorii nu a fost publicată.

Iranul şi SUA au rupt relaţiile lor diplomatice în 1980 în timpul crizei provocate de ocuparea Ambasadei SUA de la Teheran începând din noiembrie 1979, în urma Revoluţiei Islamice care triumfase nouă luni mai devreme asupra regimului imperial al şahului, susţinut de Washington.

Antagonismul între cele două ţări s-a acutizat din nou după ce preşedintele american Donald Trump a retras SUA, la 8 mai, din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian semnat în 2015.

Intervievat de Etemad, Gholamhossein Karbashi, secretarul general al unui partid reformator şi semnatar al scrisorii, a declarat că aceasta nu este decât “o analiză” a situaţiei create de retragerea SUA din acordul nuclear şi de recenta întrevedere între Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Citește și : UE are în vedere instituirea unor „platforme regionale de debarcare” pentru migranţi

Potrivit lui Karbashi, scrisoarea nu spune că Iranul ar trebui să reia negocierile directe cu SUA, ci îndeamnă autorităţile să spună: “Iranul este gata să negocieze dacă şi SUA şi Trump vor da asigurări că nu-şi vor mai renega niciodată angajamentele”.

Potrivit Etemad, scrisoarea a fost semnată între alţii de Abdolali Bazargan, fiul lui Mehdi Bazargan, primul premier după victoria Revoluţiei Islamice, şi de Hossein Karoubi, fiul lui Mehdi Karoubi, unul dintre liderii Mişcării Verzi, care a contestat în 2009 realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Tags: generalînţelegereIranmilitanţi politiciMohammad Ali JafariSUAwashington
Categorii: Sinteze