X

Importatorii transnistreni plătesc de 16 ori mai puțin decât cei din R.Moldova

Importatorii transnistreni plătesc de 16 ori mai puțin decât cei din R.Moldova

Regimul de la Tiraspol a reacționat concertat la introducerea taxelor vamale pentru firmele din Trasnisnitria începând cu 1 ianuarie. Săptămâna aceasta, a aplicat penalități pentru agricultorii de la Dubăsari și au majorat tarifele la gazele livrate școlilor românești din regiunea secesionistă. Iar joi, 11 ianuarie, autoritățile separatiste au înscenat un protest la linia administrativă Varnița-Tighina, scrie moldova1.md

Citește și Toți agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală

Republica Moldova are acorduri de liber schimb cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Turcia și cu țări din CSI, de care beneficiază și Transnistria. Taxele vamale sunt de fapt un instrument de protecție a pieței și se aplică în mare parte pentru materiile prime.

Un importator înregistrat pe malul drept achită TVA – 70% din totalul taxelor, 24% – accize și doar 6% constituie taxele vamale. Antreprenorii din Transnistria nu plătesc TVA și accize. Mărfurile accizabile sunt combustibilul, tutunul și alcoolul.

Cifrele concurenței neloiale sunt următorele: Importatorii de pe malul drept plătesc de 16 ori mai mult decât cei din regiunea controlată de separatiști.

Tags: de 16oriImortatorii transnistrenimai puținplătesc
Categorii: EconomieȘtirile zilei