Importurile de cereale vor fi licențiate până la sfârșitul acestui an

Publicat:

Importurile de cereale vor fi licențiate până la sfârșitul acestui an

Autoritățile urmează să introducă un mecanism de licențiere a importului de cereale, care va fi valabil până la sfârșitul anului 2024. Decizia a fost luată la ședința de Guvern de azi, 3 iulie.

Citeşte şi: NATO va trimite un emisar special permanent în Ucraina – Stiripesurse.md


Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a precizat că măsura va fi implementată pentru a proteja fermierii autohtoni.

Importurile de cereale vor fi licențiate până la sfârșitul acestui an

„Proiectul are drept scop protejarea intereselor economice ale producătorilor de cereale și de semințe oleaginoase din Republica Moldova, prevenind prejudiciile materiale care pot afecta în contextul impactului asupra pieței agricole din Republica Moldova, generat de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucraina. Autorul propune introducerea cu titlu provizoriu, până la finele anului 2024, reglementarea prin licențiere a importului culturilor de porumb, de grâu și de semințe de floarea-soarelui Măsurile au un caracter provizoriu și vizează protejarea intereselor economice a agricultorilor din Republica Moldova”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Prim-ministrul Dorin Recean a precizat că acest mecanism este unul provizoriu și că trebuie de adoptat măsuri de lungă durată care vor ajuta fermierii.

Importurile de cereale vor fi licențiate până la sfârșitul acestui an

„Vom continua să susținem producătorii de cerealiere, în același timp, trebuie gradual să trecem la agricultura cu valoare adăugată înaltă, pentru că doar asta o să îi protejeze de diferite tipuri de volatități, fie că este vorba de piața de desfacere a produsului finit, fie că este vorba de prețurile la fertilizanți și combustibili”, a declarat premierul Dorin Recean.

Amintim că, în ajun, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Forța Fermierilor. După aceasta, ministrul de resort a anunțat că va fi introdusă această schimbare și ar urma să fie prezentată în plenul Legislativului. Ulterior, vor fi aplicate modificări la lege, care să permită intervenția autorităților, dacă apar noi crize. Totodată, Vladimir Bolea a precizat că reprezentanții ministerului și cei ai Asociației Forța Fermierilor se vor întâlni lunar pentru a discuta despre situația pe piața cerealelor și a oleaginoaselor.

Importurile de cereale vor fi licențiate până la sfârșitul acestui an

Precizăm că fermierii au avertizat că vor ieși la protest dacă autoritățile nu vor ține cont de cerințele lor. Agricultorii spun că înregistrează pierderi financiare din cauza concurenței neloiale cu exportatorii ucraineni.

Licențierea importului de cereale și oleaginoase a fost introdusă pentru prima dată în octombrie 2023 și a fost funcțională pe perioada stării de urgență, până pe 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri”

Premierul Dorin Recean, la întrevederea cu ministra de Externe a României, Luminița Odobescu: „Continuăm să realizăm proiecte care aduc beneficii pentru cetățenii noștri” Prim-ministrul Dorin...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

Marine Le Pen îl critică pe Kylian Mbappe: Francezii s-au săturat să li se dea lecţii de morală şi să li se dea instrucţiuni...

CNED anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice”

CNED anunță lansarea a două sesiuni noi, în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) anunță lansarea a două sesiuni noi,...

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene

Rusia pierde centrul naval din Crimeea, declară comandantul şef al marinei ucrainene Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să-şi relocheze aproape toate navele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.