Imunitatea naturală oferă o protecţie MAI BUNĂ decât vaccinul

Publicat:

Persoanele nevaccinate care au contractat anterior COVID-19 au fost mai bine protejate împotriva variantei Delta decât cele care au fost doar vaccinate, arată un studiu publicat miercuri de o autoritate sanitară din SUA, transmite Euronews.

În ciuda acestui fapt, „vaccinarea rămâne cea mai sigură strategie” împotriva bolii, au spus Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) atunci când au publicat datele.


De asemenea, se subliniază că contractarea bolii vă expune la complicații grave, în timp ce vaccinurile s-au dovedit a fi extrem de sigure și eficiente.

Studiul a fost realizat înainte ca dozele booster să fie disponibile pe scară largă și înainte de apariția variantei Omicron, care acum reprezintă mai mult de 99% din cazurile noi din SUA. Prin urmare, este posibil ca echilibrul să se fi schimbat în sensul ca vaccinarea să fie mai eficientă decât imunitatea după infecție.

Cu toate acestea, rezultatele publicate săptămâna trecută oferă perspective cheie asupra diferențelor dintre imunitatea dobândită prin vaccin și cea post-infecție.

Autoritățile sanitare au studiat cazuri în statele New York și California de la sfârșitul lunii mai până în noiembrie 2021. Varianta Delta a devenit boala dominantă în SUA la sfârșitul lunii iunie.

Pe toată perioada analizată, persoanele cu cea mai mică protecție au fost de departe cele care nu fuseseră nici vaccinate, nici bolnave în trecut.

Dar înainte de Delta, persoanele vaccinate care nu au contractat niciodată COVID-19 erau mai bine protejate decât persoanele nevaccinate care s-au îmbolnăvit deja.

După debutul violent al variantei Delta, raportul a fost însă inversat.

Risc mai mic pentru persoanele infectate, dar nevaccinate

Studiul a analizat riscul de a face Delta în comparație cu riscul celor mai susceptibili de a se infecta cu acestă variantă a coronaviruslui, cu alte cuvinte, persoane care nu fuseseră nici vaccinate, nici infectate în trecut până la începutul lunii octombrie.

Cei care au fost vaccinați, dar care nu s-au infectat niciodată cu COVID-19, aveau de șase ori mai puține șanse să se infecteze, sugerează studiul din California, și de aproximativ cinci ori mai puțin probabil în New York.

Dar riscul a fost și mai mic pentru persoanele infectate anterior, dar nevaccinate: cu 29 în California și cu 15 în New York.

Când au analizat riscul de spitalizare, de data aceasta doar în California, cercetătorii au descoperit o inversare similară între cele două perioade.

„Acest lucru s-ar putea datora unor stimuli de răspuns imun diferit” cauzați fie de întâlnirea cu virusul real, fie de un vaccin, a explicat CDC.

De asemenea, inversarea „a coincis cu debutul scăderii imunității induse de vaccin la mulți oameni” înainte de dozele apariţia dozelor booster, au adăugat autorii studiului.

CDC a remarcat, de asemenea, că studierile variantei Delta din alte țări „au demonstrat, de asemenea, o protecție sporită a persoanelor infectate anterior, atât vaccinate, cât și nevaccinate, în comparație cu vaccinarea numai”.

Specialiştii americani au mai menţionat că sunt necesare studii suplimentare pentru a investiga durabilitatea protecției conferite de infecția cu fiecare dintre variante, inclusiv cu Omicron.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor

Sindicatele solicită stoparea majorării vârstei de pensionare a femeilor Sindicaliștii consideră oportun examinarea posibilității stopării majorării vârstei de pensionare a femeilor la vârsta de 61...

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici

Gest rar făcut de preşedintele Belarusului: Lukașenko graţiază 10 deţinuţi politici Liderul belarus Alexandr Lukașenko a eliberat cel puțin 10 deținuți politici, inclusiv un veteran...

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă

Șefa statului a discutat cu ministrul Parlicov despre pregătirea pentru iarnă Finalizarea celor trei linii electrice de interconectare cu România, Vulcănești-Chișinău, Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș, trebuie...

Guvernul Recean promite ‘să aducă’ Europa în toată ţara

Guvernul Recean promite 'să aducă' Europa în toată ţara Aflat într-o vizită de lucru în raionul Ceadîr-Lunga, prim-ministrul Dorin Recean a vizitat două proiecte implementate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.