X

În 2023, productivitatea grâului din soiul ‘Meleag’ a fost de peste 60 de centere la hectar

Soiurile de grâu şi orz de toamnă, create de cercetătorii de la Institutul de cercetare ştiinţifică „Selecţia”, demonstrează un potenţial de producţie şi competitiv înalt în raport cu cele de import. Potrivit agenţiei INFOTAG, în 2023, productivitatea grâului din soiul „Meleag” a fost de peste 60 de centere la hectar, conţinutul de gluten fiind de 22,2% – 25,2%.

Potrivit cercetătorilor, noile soiuri „Odor” şi „Rândunica” au demonstrat cele mai ridicate niveluri de productivitate – 63 şi 61 t/ha. Conţinutul de gluten în cazul lor a fost de 19% – 22,1%.

Citește și : Șeful Termoelectrica, despre faptul că ar fi omul Kremlinului: Mă face puțin să zâmbesc

Totodată, la testarea unor soiuri de origine străină (Rusia, Ucraina, România, Germania, Austria), s-a evidenţiat Amandus (Austria), care a asigurat 6,37 t/ha. Un potenţial de producţie relativ înalt l-au demonstrat soiurile „Sila” şi „Grom” (Krasnodar, Rusia), care au asigurat o producţie de 6,27 şi, respectiv, 6,16 t/ha.

De menționat că într-o experienţă cu durata medie de trei ani de testare a soiurilor autohtone de grâu de toamnă şi de altă origine în ceea ce priveşte producerea ecologică, cele mai roditoare s-au dovedit a fi „Tiras” şi „Aport” – 6,06 şi, respectiv 6,25 t/ha.

De asemenea, cercetătorii notează că soiurile străine de grâu din România, Rusia şi Europa nu le-au depăşit ca producţie pe cele autohtone.

În ce priveşte orzul de toamnă, productivitatea medie a soiurilor autohtone pentru 2019-2023 denotă un spor în mărime de 0,36 t/ha faţă de cele din Ucraina (Dostoinîi şi Deveatîi val) şi 0,33 t/ha faţă de cele din Rusia (Krasnodar) – Dobrînea, Fiodor, Condrat. Producţia medie pentru soiurile autohtone a constituit 4,41 t/ha.

Citește și : LOVITURĂ de TEATRU! Un general ucrainean a fost condamnat pentru înaltă trădare

Anul acesta, producţia soiurilor de orz de toamnă pe câmpurile experimentale ale “Selecţia” a constituit 5,27 t/ha. Oamenii de ştiinţă notează că soiurile moldoveneşti de grâu şi orz nu sunt inferioare soiurilor străine şi tolerează chiar mai bine condiţiile de secetă, iar preţul de achiziţie al seminţelor este de câteva ori mai competitiv.

Tags: centeregrâuMeleagOdorRândunica
Categorii: EconomieȘtirile zilei