X

În 2024 va fi organizată Olimpiada Internațională de Inteligența Artificială

În 2024 va fi organizată Olimpiada Internațională de Inteligența Artificială

În acest an, va fi organizată pentru prima dată Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială. Competiția se va desfășura în Bulgaria și este destinată liceenilor pasionați de lumea inteligenței artificiale. În cadrul concursului se pot înscrie atât elevii, cât și universitățile. Olimpiada urmează să se desfășoare în luna în iulie, august sau septembrie și va avea o durată de șapte sau opt zile, scrie diez.md

Olimpiada oferă o platformă stimulativă din punct de vedere intelectual, unde elevii de liceu din întreaga lume își pot prezenta expertiza AI, creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor. În cadrul competiției se pot înscrie toți cei pasionați de învățarea automată și sunt curioși să descopere acest domeniu.

Citește și Inteligența artificială va afecta 40% din locurile de muncă din întreaga lume – șefa FMI

Olimpiada Internațională de Inteligență Artificială constă din două runde: runda științifică și runda practică. În ambele runde, scopul soluțiilor nu este neapărat de a ajunge la răspunsul corect, deoarece este posibil să nu existe unul. Probele sunt orientate spre concluzii, pentru că participanții trebuie să proiecteze, să efectueze experimente și să genereze concluzii despre capacitățile și limitările AI.

În această rundă, echipele participante primesc probleme care imită cercetarea științifică din lumea reală, procesul de prezentare și apărare a rezultatelor obținute într-o discuție științifică. Performanța în această rundă depinde de abilitățile de bază de codare și de înțelegere a elementelor fundamentale ale învățării automate.

Echipele primesc o serie de probleme bazate pe cercetările recente AI cu două până la patru săptămâni înainte de olimpiada propriu-zisă și lucrează la ele conform propriului program. La sfârșitul timpului alocat, echipele trimit soluțiile sub formă de cod de lucru și rezultatele modelului. Participanții trebuie să utilizeze Python pentru soluțiile lor și să se asigure că, la trimitere, computerele sau laptopurile lor sunt complet executabile în mediul Colab.

Scorurile finale pentru această rundă se bazează pe punctele din soluțiile prezentate și pe performanța de luptă a echipelor, evaluate de juriu. În plus, comentariile și întrebările din partea publicului sunt evaluate și pentru un clasament individual al elevilor.

Această rundă se va desfășura în Bulgaria și are drept scop familiarizarea studenților cu funcționarea software-ului AI utilizat pe scară largă, cum ar fi ChatGPT, Dalle-2 și altele. Problemele necesită ca echipele să inspecteze, să analizeze și să explice întrebări științifice legate de comportamentul software-ului AI funcțional.

Echipele au mai multe probleme la care să lucreze timp de două sau patru ore, cu acces la un computer conectat la internet per echipă și fără alte dispozitive. Ei interacționează cu software-ul AI printr-o interfață grafică, așa cum ar face un utilizator obișnuit, prin urmare codarea nu este necesară în această rundă.

Răspunsurile transmise la sfârșitul timpului alocat sunt evaluate de către membrii juriului în funcție de un criteriu specific problemei care se poate baza pe:
# punctajul metric pe care l-a obținut o echipă;
# numărul de soluții valide pe care le-a găsit;
# ingeniozitatea soluțiilor;
# robustețea soluției.

Modul în care sunt alocate punctele va fi specificat în descrierea fiecărei probleme.

Selectarea echipei

  1. Fiecare țară poate fi reprezentată de o echipă națională formată din patru concurenți și un lider de echipă.
  2. Echipele trebuie selectate de către coordonatorii de țară pe baza rezultatelor la competițiile naționale de matematică, informatică, lingvistică sau alte materii conexe.
  3. Fiecare coordonator de țară poate decide metoda de selecție a participanților, atâta timp cât concurenții sunt printre cei mai buni din țara lor. Echipele pot fi multidisciplinare (de exemplu: doi concurenți cu pregătire în IT, un matematician și un lingvist).
  4. Coordonatorii de țară pot decide să participe cu până la o echipă suplimentară (două echipe în total) pentru a oferi țării lor o reprezentare mai puternică.

Condiții pentru concurenți

  1. Concurenții trebuie să aibă mai puțin de 20 de ani în prima zi a competiției și să fie liceeni care locuiesc în țara pe care o reprezintă.
  2. Cetățenii care locuiesc în altă țară pot fi eligibili pentru includerea în echipă, la discreția organizatorilor naționali.
  3. Concurenții trebuie selectați pe baza participării la concursuri la nivel național în informatică, matematică, lingvistică sau într-un alt domeniu conex.
  4. Concurenții pot fi selectați pe baza unei competiții multinaționale, dar în acest caz fiecare concurent trebuie să indice în prealabil pentru ce țară concurează.
  5. Liderul echipei trebuie să aibă un certificat în limba engleză corespunzător nivelului B2 sau să poată comunica liber în limba engleză.

Procesul de înregistrare

Pentru echipele care doresc să se alăture Olimpiadei Internaționale de Inteligență Artificială trebuie să completeze acest formular de acreditare.Dacă echipa pe care o reprezentanți este deja aprobată să vă reprezinte țara la olimpiade, trebuie să completați acest formular de înregistrare până pe 29 februarie.

Taxe de acreditare și participare

Procesul inițial de acreditare este oferit gratuit. Cazarea pe durata olimpiadei, precum și transferurile de la și către punctul de intrare în țara gazdă, participarea la programul social și cultural sunt acoperite de gazdă.

Organizatorii pot percepe o taxă de participare. Această taxă nu poate depăși suma necesară pentru acoperirea acestor costuri plus o cotă din costurile de organizare a concursului.

Tags: inteligenţă artificialăOlimpiada Internațională
Categorii: ExterneȘtirile zilei