În acest an, România a produs mai mult vin decât în 2022

Publicat:

În acest an, România a produs mai mult vin decât în 2022

An de succes pentru vinificatorii de peste Prut. România a produs, în acest an, mai mult vin decât în 2022, situându-se astfel printre primele patru țări cu o producție de vin în creștere pentru 2023.

Potrivit celor mai recente estimări oficiale ale Oficiului Internațional al Viei și Vinului (OIV), 2023 a fost un an dificil cu o scădere a producției până la un nivel nemaiîntâlnit în ultimii 60 de ani.


Conform datelor colectate de OIV și analizate de Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc. Printre puținele țări care au produs mai mult vin decât anul trecut se numără și România, aceasta înregistrând a patra cea mai mare creștere a volumului.

Citește și: România – principalul partener al Moldovei

România a produs anul acesta 4,4 milioane de hectolitri de vin

Conform OIV, țara noastră a produs, în 2023, 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022 și cu 4% mai mult decât media ultimilor 5 ani, consolidându-și poziția de al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

Creșteri de volume au mai înregistrat, pe plan global, Statele Unite (25,5 milioane hl, cu 12% mai mult decât în 2022), Portugalia (7,4 milioane hl, +8%) și Germania (9 milioane hl, +1%).

Cea mai redusă cantitate de vin, la nivel global din ultimii 60 de ani

Per total, producția globală de vin din 2023 este estimată la o medie de 244 de milioane de hectolitri, cu 7% mai puțin decât anul trecut, reprezentând cea mai redusă cantitate din ultimii 60 de ani.

România poate avea oportunitatea de a redobândi statutul internațional de țară producătoare de vin

Principala provocare, pentru acest an și pentru anii care vor veni, rămâne deschiderea piețelor externe. O asemenea scădere a producției globale poate reprezenta o oportunitate pentru România de a-și redobândi statutul internațional de țară producătoare de vin.

Producția de vin la nivel global

În urma estimărilor OIV, Franța a redevenit cel mai mare producător european de vin, cu 45,8 milioane de hectolitri, o cifră identică cu cea de anul trecut. Australia, o sursă populară de vin pentru piețele europene, a pierdut peste o cincime din producție din cauza precipitațiilor abundente și a inundațiilor provocate de La Nina.

În America de Sud, Chile, țară cunoscută pentru raportul foarte bun între calitate și preț al vinurilor, a suferit din cauza incendiilor și a secetei, în timp ce podgoriile din Argentina au fost afectate de grindină și ger.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile şi alte lucruri furate

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile şi alte lucruri furate Ambasada Iordaniei în Franţa, la Neuilly-sur-Seine, în Hauts-de-Seine, a fost...

Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic

Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic Vicepreşedintele american Kamala Harris a făcut o călătorie rară la graniţa dintre SUA şi Mexic,...

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București – Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova

TAROM introduce oferte speciale pe ruta București - Chișinău pentru a putea fi vizitate cramele din Republica Moldova TAROM introduce oferte speciale pe ruta București...

Ţările baltice şi Polonia vor solicita fonduri UE pentru a-şi apăra graniţele

Ţările baltice şi Polonia vor solicita fonduri UE pentru a-şi apăra graniţele Miniştrii Apărării din cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.