X

În al doilea tur al alegerilor locale, prezenţa la vot a fost de 36,73% (CEC)

În al doilea tur al alegerilor locale, prezenţa la vot a fost de 36,73%. Aceasta înseamnă cu aproape 5% mai puţin decât în primul tur.

După cum transmite Infotag, anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.

Citeşte şi: Slusari vede tot mai limpede: ‘Situația politică este tot mai clară’

Potrivit ei, la scrutin au participat 313.776 de alegători. Alegerile au fost recunoscute valabile în toate cele 273 de localităţi din Moldova în care a fost ales un primar. Pentru a recunoaşte alegerile valabile, a fost necesară participarea a cel puţin 20% dintre alegători (în primul tur minimul este de 25%).

Pe lângă turul doi al alegerilor pentru primari, în opt localităţi au fost organizate alegeri repetate, întrucât alegerile iniţiale n-au avut loc din cauza prezenţei reduse la vot sau din alte motive. Potrivit şefului Comisiei Electorale Centrale, în comuna Nicolaevca, raionul Floreşti prezenţa la vot a fost de 13,88%, în satul Aluatu, din raionul Taraclia – 11,73%, în comuna Salcia, Taraclia – 12,5%, Cotovscoe, din Găgăuzia – mai puţin de 3% şi în satul Chioselia Rusă din Găgăuzia – mai puţin de 0,33%. Nu există un prag minim de prezenţă la vot pentru aprobarea rezultatele alegerilor repetate, aşa că alegerile au fost recunoscute drept valabile.

Citeşte şi: Nemerenco îl face de ocară pe medicul şpăgar din Bălţi

În timpul votării, poliţia a înregistrat 140 de incidente sau încălcări. Cele mai multe dintre ele sunt plângeri cu privire la transportarea organizată a alegătorilor – 45 de cazuri. 27 de încălcări ţin de fotografierea buletinelor de vot, 1 caz a implicat deteriorarea unui buletin de vot. În 26 de cazuri a fost înregistrată agitaţie electorală (interzisă în ziua alegerolor). În cinci cazuri se investighează mituirea alegătorilor.

Tags: alegeriCECCotovscoeGagauziaMoldova
Categorii: PoliticăȘtirile zilei