În America Centrală, China va contribui la consolidarea ‘regimurilor autocratice’ (expert)

Publicat:

În America Centrală, China va contribui la consolidarea “regimurilor autocratice” din El Salvador, Honduras şi Nicaragua, în timp ce cu Costa Rica şi Panama va menţine relaţii economice şi comerciale, a declarat sâmbătă analistul de securitate şi apărare din Nicaragua, Javier Melendez, transmite EFE.

Melendez, care coordonează activităţile Observatorului pentru China în America Centrală, a declarat pentru EFE că “modelul de abordare al Chinei faţă de America Centrală depinde de tipul de instituţii care există” în fiecare ţară, potrivit agerpres.


Citește și : Vasile Plevan riscă să fie REVOCAT din funcția de șef adjunct al PA

“Interesele şi obiectivele Chinei în Panama şi Costa Rica diferă de interesele şi obiectivele pe care China le are în relaţiile sale cu Honduras, El Salvador şi Nicaragua”, a remarcat expertul în cadrul unui atelier numit “Analizarea influenţei Chinei în America Centrală”, organizat la San Jose de organizaţia Expediente Abierto, pe care o conduce, şi de Fundaţia germană Friedrich Naumann pentru Libertate.

Pentru Melendez, cu o experienţă de 25 de ani în securitate cetăţenească, apărare naţională şi crimă organizată, în El Salvador, Honduras şi Nicaragua “ceea ce am văzut în mod clar este o acţiune deschisă a Chinei pentru a consolida acele regimuri iliberale, pentru a intensifica naraţiunea antioccidentală şi pentru a sublinia că modelul chinezesc este un model mai viabil pentru aceşti autocraţi”.

Expertul citat a evidenţiat că, în relaţiile sale diplomatice cu ţările terţe, China “nu cere transparenţă, democraţie, (iar) drepturile omului sunt absolut relativizate sau reziduale”.

“Pentru chinezi, acest fel de relaţie cu aceste tipuri de autocraţi este idealul la care ar putea aspira în America Centrală”, a remarcat el.

Melendez a notat că, graţie liderilor acestor trei ţări, în principal sandinistul Daniel Ortega, din Nicaragua, şi Xiomara Castro, din Honduras, China “ar putea găsi un fel de înrudire prin alianţă sau complicitate” pentru “a disemina naraţiunea chineză” în Occident ca model al succesului într-o nouă ordine mondială.

“În Nicaragua, Honduras şi El Salvador, China are trei parteneri care o vor ajuta să disemineze şi să-şi facă mai vizibile ideile despre încetarea influenţei sau hegemoniei Statelor Unite în regiune”, a adăugat el.

Melendez, căruia i-a fost retrasă cetăţenia de către regimul lui Ortega şi care locuieşte în SUA, şi-a exprimat totodată adânca preocupare faţă de “progresul agresiv al chinezilor în ‘colonizarea’ comunicaţiilor în Honduras şi Nicaragua”.

“Urmărim acordurile pe care Hondurasul le încheie cu agenţiile de stat chineze şi potenţiala alianţă care ar putea fi făcută cu Huawei, ceea ce ar presupune că am avea din nou un scenariu ca în Nicaragua, în care chinezii au acces la majoritatea datelor cetăţenilor din acele ţări’, a avertizat el.

Suntem îngrijoraţi pentru că am aflat de experienţele din Panama, Ecuador şi Bolivia, unde chinezii au folosit informaţiile utilizatorilor pentru a propune modele de persecuţie şi supraveghere brutală sub pretextul îmbunătăţirii monitorizării securităţii, dar este evident că acea experienţă a ajuns să fie folosită pentru spionaj politic asupra societăţii civile, jurnalişti de seamă, printre alţii”, a argumentat el.

Citește și : Recean dorește integrarea cetățenilor din Transnistria

Prin urmare, în opinia expertului, China va avansa în America Centrală “atât cât îi va permite fiecare ţară cu care are relaţii”.

În martie, Honduras s-a alăturat Costa Rica (2007), Panama (2017), El Salvador (2018) şi Nicaragua (2021), care au rupt relaţiile cu Taiwanul în favoarea Republicii Populare Chineze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în...

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.