În Belarus începe procesul împotriva mai multor jurnaliste

Publicat:

Procesul mai multor colaboratoare ale site-ului de ştiri Tut.by, principala instituţie media independentă din Belarus, printre care şi redactorul-şef Marina Zolotova, a început luni cu uşile închise în această fostă republică sovietică, a transmis centrul belarus de apărare a drepturilor omului Viasna, potrivit AFP şi agerpres.

Procesul survine în contextul valului de represiune în derulare în Belarus de la începutul unei mişcări vaste de contestare în 2020 pentru a denunţa realegerea controversată a liderului autoritar Aleksandr Lukaşenko.


Citeşte şi: Lula da Silva condamnă invazia ‘vandalilor fascişti’ la Brasilia – Black News

Site-ul Tut.by a relatat despre această mişcare de contestare care a adunat zeci de mii de persoane pe străzile din Minsk şi din alte oraşe timp de săptămâni.

Marina Zolotova şi fosta directoare generală a site-ului, Liudmila Cekina, precum şi alte trei colaboratoare – redactorul Olga Loiko, jurnalista Elena Totkaciova şi jurista Ekaterina Tkacenko – sunt acuzate de evaziune fiscală şi incitare la ură socială.

Conform unei fotografii din sala de audieri publicată de lidera opoziţiei din Belarus aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, numai Marina Zolotova şi Liudmila Cekina, închise amândouă de la arestarea lor în mai 2021, sunt prezente la proces, celelalte acuzate părăsind Belarusul.

“Trebuie să îi susţinem pe toţi jurnaliştii care se luptă pentru adevăr!”, a scris Svetlana Tihanovskaia pe Twitter.

Site-ul Tut.by a fost calificat drept “extremist” de autorităţi şi blocat în Belarus în 2021.

Mai mulţi dintre jurnaliştii săi au părăsit Belarusul şi au creat site-ul de ştiri Zerkalo.

“Cazul împotriva Tut.by este fabricat complet şi a apărut pentru că regimul se teme de jurnalişti”, a precizat Zerkalo într-un comunicat.

După mişcarea de contestare din 2020, regimul belarus a reprimat toate vocile critice din ţară prin arestări masive, exilări forţate şi trimiterea la închisoare a unor opozanţi şi a unor responsabili media şi ai ONG-urilor.

Conform centrului Viasna, Belarusul numără în prezent peste 1.400 de deţinuţi politici.

Citeşte şi: Susţinătorii fostului preşedinte Bolsonaro pătrund cu forţa în principalele instituţii ale puterii din Brasilia

Săptămâna trecută, Belarusul a început procesul lui Ales Bialinţki, un militant belarus pentru democraţie, aflat la închisoare, co-laureat al Premiul Nobel pentru Pace 2022 şi fondator al centrului Viasna. Bialinţki şi colaboratorii săi riscă până la 12 ani de închisoare.

La 17 ianuarie va începe procesul în contumacie al Svetlanei Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, care se confruntă cu o serie de acuzaţii, printre care şi cea de înaltă trădare, de conspiraţie pentru preluarea puterii în mod neconstituţional şi de creare şi conducere a unei organizaţii extremiste.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.