În Bosnia şi Herţegovina începe vaccinarea cu Sputnik V

Publicat:

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a fost lansată vineri în Bosnia şi Herţegovina, unde vaccinul rusesc Sputnik V a fost administrat într-o primă etapă doar personalului din sistemul sanitar, cel mai expus, din cauza cantităţilor insuficiente de doze, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Bosnia devine astfel a treia ţară din Balcanii de vest, după Serbia şi Albania, care a început procesul de imunizare, alături de Croaţia, membră a Uniunii Europene (UE).


Citește și: SUA au mai cumpărat 200 de milioane de vaccinuri

“Este un moment istoric (…). Mă voi număra printre primele persoane vaccinate împotriva bolii COVID-19”, a declarat Vlado Djajic, directorul unui spital din Banja Luka, în nordul Bosniei. “Aşteptam acest vaccin de aproape un an şi eu am încredere în el”, a adăugat acest medic, căruia i-a fost administrată prima doză a unui vaccin anti-COVID-19 în Bosnia, ţară cu 3,5 milioane de locuitori, unde boala a făcut până acum 4.868 de morţi, o rată de mortalitate printre cele mai mari din lume.

Peste 125.000 de persoane au fost contaminate până acum în Bosnia şi Herţegovina, însă această ţară testează puţin, doar pacienţii ce prezintă simptome grave ale bolii.

Bosnia, mai exact entitatea sa sârbă, Republika Srpska, a reuşit deocamdată să se doteze cu numai 2.000 de doze de vaccin rusesc. Alte 200.000 de doze ar urma să fie livrate până la sfârşitul lunii februarie şi 200.000 de doze suplimentare – în martie, potrivit autorităţilor.

Bosnia este formată din două entităţi, una sârbă, care cultivă relaţii cu Moscova, şi alta croato-bosniacă.

Guvernul federal contează pe livrarea, începând de la mijlocul lui februarie, a 200.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca, prin mecanismul COVAX al ONU.

Citește și: Parlamentul Cehiei RESPINGE prelungirea stării de urgență

Preşedintele în exerciţiu bosniac, Milorad Dodik, a denunţat recent întârzierile din livrările prin acest mecanism. “Am fost efectiv minţiţi cu această poveste privind aprovizionarea prin sistemul COVAX”, a declarat el.

Bosnia a comandat 1,2 milioane de doze de vaccin prin COVAX şi aproape 900.000 prin sistemul de aprovizionare al UE.

Alte state din regiunea Balcanilor de vest, cum sunt Muntenegru, Macedonia de Nord şi Kosovo, nu au primit deocamdată vaccinuri anti-COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.