În cazul unor eventuale sancţiuni americane, Ankara ameninţă cu măsuri de retaliere

Publicat:

Turcia va riposta în cazul în care SUA adoptă măsuri negative împotriva sa, a avertizat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, răspunzând unei întrebări privind consecinţele dotării Ankarei cu sisteme de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Într-un interviu acordat postului A Haber, Cavusoglu a afirmat, de asemenea, că Turcia este deschisă alternativelor la achiziţionarea de avioane militare americane F-35, inclusiv la variante din Rusia.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei turce a anunţat, în acelaşi interviu, că Turcia şi Marea Britanie au convenit să-şi intensifice colaborarea privind proiectul construirii de avioane de vânătoare.

Cele două ţări au semnat în 2017 un contract în valoare de 100 de milioane de lire sterline (133 de milioane dolari) pentru dezvoltarea avioanelor militare turceşti. Grupul turc Kale a precizat că pentru acest proiect va fi creat un joint-venture cu concernul britanic Rolls-Royce.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că ele reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

De asemenea, după livrarea primelor sisteme S-400 către Turcia, SUA au exclus această ţară din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, la care Ankara participa în calitate de producător şi cumpărător.

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un motiv al tensionării relaţiilor turco-americane. Problema a fost abordată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie, la Washington, între preşedinţii american şi turc, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU)

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU) Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, anunță reprezentanții ONU. 87% din clădirile școlilor...

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat

Metode inovative de studiu în limba română la liceul „Mihai Eminescu” din Comrat În Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", cu predarea în limba română, din municipiul...

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene

Un disident rus, ucis la Harkov în timp ce lupta de partea armatei ucrainene Activistul rus de opoziţie Ildar Dadin a fost ucis în timp...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.