X

În ce condiții vor primi compensații agricultorii prejudiciați de secetă

În ce condiții vor primi compensații agricultorii prejudiciați de secetă

Agricultorii vor primi compensații dacă seceta și arșița din această vară le-a compromis cel puțin 60% din recolta de porumb și cel puțin 70% din recolta de grâu. Valoarea ajutorului nu va depăși 500 de mii de lei per solicitant, transmite IPN. Regulamentul acordării compensațiilor va fi votat de Guvern pe 11 septembrie, a precizat astăzi ministrul agriculturii, Vladimir Bolea.

Ajutorul se va calcula și va fi oferit agricultorilor prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Toți agenții economici care au acte de confirmare a pierderilor suportate trebuie să le depună la oficiul AIPA în raza unde își au înregistrat sediul, potrivit deschide.md.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Valoarea maximă de ajutor nu poate depăși 500 de mii de lei per solicitant, iar plafonul cumulativ acordat unui solicitant în anul 2024 este de 1 milion de lei, inclusiv din ajutorul primit pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale în anul 2023.

Agricultorii cu terenuri agricole care se află în aria de deservire a unui sistem de irigare funcționabil nu sunt eligibili pentru acordarea ajutorului, precum și cei cu terenuri pentru care au beneficiat de asigurare subvențională.

Solicitanții de ajutor trebuie să dețină raport statistic 4-AGR, cu totalurile semănăturilor pentru recoltă, în baza căruia se vor calcula suprafețele eligibile. Raportul trebuie să fie înregistrat la organul teritorial pentru statistică până la data de 3 iunie 2024, excepție fiind solicitanții care gestionează o suprafață de teren agricol mai mică de 10 ha, care prezintă certificatul de confirmare eliberat de autoritățile reprezentative ale APL.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat săptămâna trecută alocarea a 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție al Guvernului pentru compensarea parțială a pierderilor suportate de producătorii agricoli urmare a secetei și arșiței puternice din această vară.

Tags: agricultoriseceta
Economie