În ciuda pandemiei de COVID-19, Norvegia nu a înregistrat o supramortalitate

Publicat:

 Norvegia, în general considerată un model de reuşită pentru felul în care a gestionat criza sanitară provocată de pandemia de COVID-19, nu s-a confruntat cu o supramortalitate în 2020, spre deosebire de multe alte ţări, a anunţat vineri un specialist norvegian în demografie, citat de AFP, potrivit agerpres.

În 2020, deşi a fost un an bisect, ceva mai puţin de 40.500 de persoane au murit în această ţară nordică, uşor sub media multianuală (40.700) calculată în ultimii cinci ani, potrivit cifrelor – încă provizorii – anunţate de Anders Sonstebo, directorul Institutului Norvegian de Statistică (SSB).


Citeşte şi: Noua administraţie americană adoptă politica lui Obama în faţa Cubei

“În acest stadiu, încă nu vreau să trag o concluzie definitivă în chestiunea” de a afla dacă regatul nostru a cunoscut “o submortalitate”, “dar estimez că putem deja să excludem încă de pe acum o supramortalitate”, a explicat expertul norvegian într-un e-mail trimis jurnaliştilor de la AFP.

Bazându-se pe media calculată pentru ultimii ani, expertul norvegian consideră că ar fi “rezonabil” să se mizeze pe un număr de 40.800 de morţi în 2020, un an care a avut 366 de zile.

“Faptul că am stat mai mult în case anul trecut, că am avut mai puţine contacte unii cu ceilalţi şi, deci, mai puţine riscuri de a fi contaminaţi cu alte virusuri decât coronavirusul, joacă un rol important”, a explicat Anders Sonstebo pentru postul radiofonic P4.

“Această cifră poate fi asociată şi cu clima, pentru că o iarnă blândă sau severă are un anumit impact asupra mortalităţii”, a adăugat el.

Pentru a limita pandemia de COVID-19, prim-ministrul norvegian Erna Solberg a anunţat pe 12 martie “cele mai intruzive măsuri” care au fost adoptate vreodată în această ţară pe timp de pace: închiderea şcolilor şi a numeroase spaţii publice, anularea evenimentelor culturale şi sportive, stimularea muncii de acasă.

Multe dintre aceste măsuri au fost de atunci gradual relaxate, deşi autorităţile norvegiene au impus începând de weekendul trecut un regim de semi-carantină în regiunea oraşului Oslo şi au închis în această săptămână graniţele pentru cei mai mulţi turişti non-rezidenţi, pentru a evita propagarea noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, bănuite că ar fi mai contagioase.

Citeşte şi: Vaccinul Novavax are o eficacitate de 89,3%

Norvegia, un regat cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, deţine una dintre cele mai mici rate de incidenţă (numărul mediu de cazuri noi la 1 milion de locuitori raportate în ultimele 14 zile) din Europa, potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC).

De la începutul pandemiei, 557 de decese ale unor persoane diagnosticate cu COVID-19 au fost recenzate în Norvegia, care anunţase până joi un număr total de 61.960 de infectări cu noul coronavirus.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.