X

În Dubai se află cel mai înalt zgârie-nori din lume. A doua cea mai înaltă clădire de pe planetă, în construcție

În Dubai se află cel mai înalt zgârie-nori din lume. A doua cea mai înaltă clădire de pe planetă, în construcție

Cerul supradimensionat al Dubaiului găzduiește deja cel mai înalt zgârie-nori din lume. Acum, este pregătit să primească și a doua cea mai înaltă clădire din lume, potrivit CNN.

Burj Azizi a fost inaugurat în luna ianuarie a acestui an, însă înălțimea sa exactă nu a fost dezvăluită la momentul respectiv, deoarece dezvoltatorul său aștepta aprobarea autorităților din Dubai, inclusiv a Autorității Generale a Aviației Civile (GCAA), care este implicată în planificarea clădirilor „foarte înalte”, potrivit stiripesurse.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Dubai își dezvoltă sectorul de producție în încercarea de a deveni un centru logistic de top cinci la nivel mondial.

Cu toate acestea, miercuri, firma imobiliară Azizi Developments a anunțat că zgârie-norul său va depăși reperele vecine – pe toate, cu excepția unuia, adică – cu o înălțime uluitoare de 725 de metri (2.379 de picioare).

„Încă de la început, am avut planuri pentru două proiecte – unul pentru înălțimea aprobată inițial de 526 de metri, iar celălalt pentru cea mai înaltă, aprobată acum, de 725 de metri”, a declarat Mirwais Azizi, fondatorul și președintele Azizi Developments, pentru CNN într-o declarație scrisă.

Dezvoltatorul și-a păstrat „opțiunile deschise pentru ambele scenarii” atunci când a început lucrările pregătitoare la începutul acestui an. Dar, odată cu unda verde dată pentru propunerea mai ambițioasă a clădirii, lucrările suplimentare la fundații și piloți sunt „în plină desfășurare”, a adăugat Azizi.

Acest zgârie-nori de 131 de etaje va include apartamente, un hotel de lux „de șapte stele” și un centru comercial „vertical” de șapte etaje.

Cel mai înalt club de noapte din lume

Situat pe Sheikh Zayed Road, în districtul World Trade Center din Dubai, Burj Azizi va fi cu aproape 340 de picioare mai scund decât Burj Khalifa, înalt de 2.717 picioare, aflat la mai puțin de trei kilometri distanță. Dar va învinge cu ușurință concurența locală pentru titlul de al doilea cel mai înalt din oraș, depășindu-l pe actualul deținător, Marina 101 (1.394 de picioare).

După ce va fi înălțat, va depăși, de asemenea, a doua cea mai înaltă clădire din lume, Merdeka 118 din Malaezia, cu o înălțime de 2.227 de picioare.

Potrivit Azizi Developments, se preconizează că turnul va stabili mai multe recorduri, inclusiv cel mai înalt hol de hotel din lume (la nivelul 11), cel mai înalt club de noapte din lume (la nivelul 126) și cea mai înaltă punte de observație din lume (la nivelul 130).

Dezvoltatorul a declarat, de asemenea, că clădirea va bate recordul pentru cel mai înalt restaurant din Dubai (ceea ce înseamnă că localul său de la etajul 122 va fi mai înalt decât restaurantul de la etajul 122 al Burj Khalifa, At.mosphere) și cea mai înaltă cameră de hotel din oraș, la etajul 118 al turnului.

O investiție de 1,6 miliarde de dolari

Într-un comunicat de presă, Azizi a declarat că investițiile în proiect au depășit 6 miliarde de dirhami (1,6 miliarde de dolari).

„Viziunea mea pentru Burj Azizi este de a crea o moștenire de durată, un tribut adus Dubaiului ca destinație de alegere atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori și o realizare monumentală în inginerie”, a declarat Azizi în comunicat.

Dubai are în prezent mai multe turnuri de peste 300 de metri (984 de picioare) decât orice alt oraș din lume, potrivit Council on Tall Buildings and Urban Habitat.

Orașul nu este străin de structuri la superlativ. Se mândrește cu cea mai înaltă piscină din lume, cea mai mare grădină de flori naturale din lume și cea mai mare ramă foto din lume, pentru a numi doar câteva.

Există și multe altele în construcție: Turnul Franck Muller Aeternitas speră să revendice titlul de cel mai înalt turn rezidențial cu ceas din lume atunci când va fi inaugurat în 2027, iar Ciel Dubai Marina, programat pentru finalizare la sfârșitul acestui an, este așteptat să devină cel mai înalt hotel din lume.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Burj Binghatti Jacob & Co Residences, între timp, va deveni cea mai înaltă structură rezidențială din lume (și a treia cea mai înaltă clădire din Dubai) cu o înălțime de 1.952 de picioare.

Burj Azizi urmează să fie finalizat în 2028, iar apartamentele sunt așteptate să fie scoase la vânzare în februarie 2025.

Tags: ClădireDubaizgârie-nori
Externe