În Insulele Solomon NU va exista o prezenţă militară chineză

Publicat:

Prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a declarat vineri că a dat asigurări Australiei că ţara sa nu va autoriza o prezenţă militară chineză pe teritoriul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest arhipelag din Pacific se află în centrul unei dispute diplomatice între, pe de o parte, SUA, Australia şi aliaţii lor, şi, de cealaltă parte, China, care încearcă să-şi crească influenţa.


Citeşte şi: Ancheta asupra fiului preşedintelui Biden dezvăluie dovezi de evaziune fiscală – Black News

Sogavare şi premierul australian Anthony Albanese s-au întâlnit joi la Canberra, cu obiectivul de a calma tensiunile declanşate de semnarea unui pact de securitate între Insulele Solomon şi Beijing în urmă cu şase luni, occidentalii fiind îngrijoraţi că aceasta va deschide calea pentru o prezenţă militară chineză în regiune.

‘Cu privire la China, aceasta este o chestiune delicată pe care discutat-o şi am dat asigurări Australiei, în cursul întâlnirii mele de ieri cu Anthony Albanese, că nu vom permite ca un astfel de lucru să se producă’, a declarat Sogavare într-un răspuns în scris la întrebările trimise de AFP.

Premierul Insulelor Solomon afirmase anterior că Beijingul va fi autorizat să construiască docuri şi aeroporturi – care pot avea folosinţă atât civilă, cât şi militară.

Citeşte şi: Franţa intenţionează să trimită din nou Kievului tunuri Caesar – Black News

În noiembrie 2021, în capitala arhipelagului, Honiara, au izbucnit revolte violente, iar o parte a cartierului chinezesc a fost jefuită şi incendiată.

Noi revolte de acest fel sunt ‘foarte puţin probabile’, a declarat Sogavare pentru AFP, precizând că guvernul său a luat măsuri pentru a ţine sub control eventuale violenţe. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere A doua zi de caniculă în Moldova. Pe parcursul zilei se vor înregistra temperaturi mai...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.