X

În Insulele Solomon NU va exista o prezenţă militară chineză

Prim-ministrul Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a declarat vineri că a dat asigurări Australiei că ţara sa nu va autoriza o prezenţă militară chineză pe teritoriul său, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest arhipelag din Pacific se află în centrul unei dispute diplomatice între, pe de o parte, SUA, Australia şi aliaţii lor, şi, de cealaltă parte, China, care încearcă să-şi crească influenţa.

Citeşte şi: Ancheta asupra fiului preşedintelui Biden dezvăluie dovezi de evaziune fiscală – Black News

Sogavare şi premierul australian Anthony Albanese s-au întâlnit joi la Canberra, cu obiectivul de a calma tensiunile declanşate de semnarea unui pact de securitate între Insulele Solomon şi Beijing în urmă cu şase luni, occidentalii fiind îngrijoraţi că aceasta va deschide calea pentru o prezenţă militară chineză în regiune.

‘Cu privire la China, aceasta este o chestiune delicată pe care discutat-o şi am dat asigurări Australiei, în cursul întâlnirii mele de ieri cu Anthony Albanese, că nu vom permite ca un astfel de lucru să se producă’, a declarat Sogavare într-un răspuns în scris la întrebările trimise de AFP.

Premierul Insulelor Solomon afirmase anterior că Beijingul va fi autorizat să construiască docuri şi aeroporturi – care pot avea folosinţă atât civilă, cât şi militară.

Citeşte şi: Franţa intenţionează să trimită din nou Kievului tunuri Caesar – Black News

În noiembrie 2021, în capitala arhipelagului, Honiara, au izbucnit revolte violente, iar o parte a cartierului chinezesc a fost jefuită şi incendiată.

Noi revolte de acest fel sunt ‘foarte puţin probabile’, a declarat Sogavare pentru AFP, precizând că guvernul său a luat măsuri pentru a ţine sub control eventuale violenţe. 

Tags: Anthony AlbaneseaustraliaBeijingcanberraChinaInsulele SolomonManasseh SogavareSUA
Categorii: Știrile zilei