În Israel, cercetătorii se joacă ‘de-a Dumnezeu’! Au reuşit să genereze un model de embrion sintetic de şoarece din celule stem

Publicat:

Cercetătorii sunt încă departe de momentul creării unor embrioni sintetici plecând de la celule unice şi fără nicio procedură de fertilizare, însă au înregistrat recent un pas înainte către acest obiectiv, o importantă promisiune ştiinţifică, dar şi un motiv de serioase controverse etice, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

“Embrionii sintetici s-au constituit de la sine până la un stadiu avansat, din celule stem plasate ex utero”, rezumă această lucrare publicată săptămâna aceasta în Cell, una dintre cele mai importante reviste ştiinţifice din domeniul biologiei.


Citeşte şi: Zelenski acuză Amnesty International că ‘încearcă să amnistieze statul terorist’ Rusia – Black News

Efectuat pe şoareci într-un laborator israelian, sub conducerea palestinianului Jacob Hanna, experimentul a avut drept rezultat un succes fără precedent într-un domeniu de cercetare apărut în urmă cu câţiva ani.

Acesta presupune dezvoltarea în laborator a unor structuri apropiate embrionului, prin prelevarea de celule unice de la un animal şi acţionând ulterior asupra lor fără nicio procedură de fertilizare.

Principalul pas înainte datează din 2018. Cercetătorii, conduşi de francezul Nicolas Rivron, au reuşit să facă în aşa fel încât celulele stem să se dezvolte într-un ansamblu apropiat de un embrion foarte puţin avansat, un blastocist.

Dar, în această etapă, celulele embrionului nu s-au diferenţiat şi nu s-au putut distinge de ceea ce avea să constituie viitoarea placentă.

Echipa lui Jacob Hanna a mers mai departe – a dezvoltat structuri similare cu un embrion de şoarece de opt zile, adică o treime din gestaţie, un moment în care organele încep să se diferenţieze.

Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au prelevat celule din pielea şoarecilor, pe care le-au făcut să revină artificial la starea de celule stem, devenind capabile să se diferenţieze din nou pentru a forma diferite organe.

Cercetătorii le-au plasat într-o baie de nutrienţi, unde au fost agitate continuu şi au primit oxigen pentru a imita cât mai aproape posibil condiţiile din uterul maternal.

Ca urmare, într-o mică parte din aceste dispozitive, celulele s-au organizat, pe baza informaţiilor pe care le conţineau, pentru a forma organe în curs de apariţie.

Este un pas înainte nemaivăzut până în prezent, cu toate că acest progres nu ar trebui considerat secretul vieţii artificiale, notează AFP. În cele mai multe cazuri, experimentul nu a condus la nimic şi, chiar şi atunci când a reuşit, rezultatul a fost mult prea slab pentru a fi confundat cu un embrion adevărat.

În plus, unii oameni de ştiinţă nu agreează expresia “embrion sintetic”.

“Aceştia nu sunt embrioni”, a declarat tranşant pentru AFP cercetătorul francez Laurent David, specialist în dezvoltarea celulelor stem. “Până la proba contrarie, ele nu au ca rezultat un individ viabil, capabil să se reproducă”.

Cercetătorul, care preferă să se refere la aceştia folosind termenul de embrioizi, a subliniat în special faptul că ei prezintă doar “schiţe” de organe.

Cu toate acestea, el a salutat lucrarea “nouă” şi “foarte convingătoare”, ce oferă potenţialul de a efectua experimente pe aceste imitaţii de embrioni pentru a înţelege mai bine modul în care se dezvoltă organele.

Astfel de experimente sunt cruciale pentru a se reuşi, într-o zi, cultivarea de celule stem pentru a forma membre care ar fi apoi destinate transplantării, fără a mai fi necesară prelevarea de la un donator.

Aceasta nu mai este doar o posibilitate teoretică. Cercetătorii au reuşit în urmă cu câţiva ani să dezvolte în laborator un intestin artificial care a funcţionat odată implantat în corpul unui şoarece.

La oameni, o astfel de perspectivă este încă de domeniul ştiinţifico-fantastic, deşi Jacob Hanna crede că cercetările sale deschid direct calea către un astfel de progres. De altfel, el a fondat în acest sens un startup, Renewal.

Citeşte şi: Viktor Orban îi îndeamnă pe conservatorii americani ‘să-şi unească forţele’ – Black News

Alţi cercetători consideră că este încă foarte devreme pentru a lua în considerare progresele terapeutice, chiar dacă recunosc faptul că această cercetare constituie o piatră de temelie importantă.

Ei atrag atenţia, însă, că următorul pas logic va consta în obţinerea unor rezultate similare plecând de la celule umane, deschizând calea către importante întrebări etice cu privire la statutul ce trebuie acordat acestor “embrioizi”.

“Chiar dacă suntem încă departe de perspectiva embrionilor umani sintetici, va deveni esenţial să ne angajăm în dezbateri ample cu privire la implicaţiile legale şi etice ale unei astfel de cercetări”, a rezumat pentru Science Media Center cercetătorul britanic James Briscoe, specialist în dezvoltare embrionară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM

Recean a fost prezent la festivitatea de absolvire a UTM Circa 1800 de studenți au absolvit miercuri Universitatea Tehnică a Moldovei. La evenimentul de înmânare...

SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență

SUA sărbătoresc astăzi 248 de ani de independență Statele Unite ale Americii celebrează astăzi Ziua Independenței, marcând 248 de ani de la adoptarea Declarației de...

Sezonul 3 din ‘Bridgerton’ devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

Sezonul 3 din 'Bridgerton' devine al 10-lea cel mai urmărit serial în limba engleză difuzat vreodată de Netflix, cu 91,9 milioane de vizualizări până...

Evenimentele Zilei de 4 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 4 iulie în Istorie 4 iulie este a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.