X

În Japonia se așteaptă un cutremur puternic. Cînd ar putea avea loc

În Japonia se așteaptă un cutremur puternic. Cînd ar putea avea loc

Japonia a emis, pentru prima dată, o avertizare cu privire la un risc crescut de producere a unui „cutremur major” în viitorul apropiat, relatează BBC, potrivit News.ro.

Experţii de la agenția Kyodo spun că există o şansă de 70% pînă la 80% ca un cutremur cu magnitudinea 8 sau 9 să se producă undeva de-a lungul riftului Nankai în următorii 30 de ani, transmite Digi24.

În cel mai pesimist caz, estimările sugerează că peste 200.000 de persoane ar putea fi ucise în urma cutremurului şi a potenţialului tsunami ulterior. Avertizarea a fost emisă în noaptea de joi spre vineri, ora locală, spunîndu-le oamenilor să fie atenţi, dar totuţi să nu plece din case.

De asemenea, a fost subliniat faptul că avertismentul nu înseamnă că un cutremur mare este iminent, ci că probabilitatea sa este mai mare decît de obicei. Avertizarea a venit la cîteva ore după producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,1 în largul insulei sudice Kyushu, care nu pare să fi provocat pagube majore.

Citește și: Macron cere ‘oprirea’ războiului din Fâşia Gaza

Cu toate acestea, experţii sînt îngrijoraţi din cauza locului epicentrului – la marginea riftului Nankai, o zonă cu activitate seismică care se întinde de-a lungul coastei japoneze a Pacificului. Limita plăcii se află între Golful Suruga, în centrul Japoniei, şi Marea Hyuganada, în Kyushu, la sud. Cutremurele anterioare din riftul Nankai s-au soldat cu mii de morţi.

Aceste mega-cutremure au fost înregistrate o dată la fiecare 90-200 de ani, ultimul avînd loc în 1946. Cu toate acestea, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, Shinya Tsukada, oficial al Agenţiei Meteorologice Japoneze, a subliniat că, deşi „există un risc relativ mai mare de producere a unui nou cutremur major în comparaţie cu perioadele normale”, nu înseamnă că acesta se va produce cu siguranţă „într-o anumită perioadă de timp”.

Actuala avertizare – cea mai scăzută dintre cele două tipuri de alerte de care dispun oficialii – va fi în vigoare timp de o săptămînă. Ea le cere locuitorilor să fie în stare de alertă sporită în zilele următoare, iar celor care nu pot fi evacuaţi rapid să ia în considerare posibilitatea de a face acest lucru în mod voluntar, potrivit televiziunii publice NHK.

Tags: cutremur puternicJaponiarisc
Social