X

În loc de petrol și gaze din Federația Rusă, Ucraina este gata să furnizeze resurse energetice în UE din Kazahstan sau Azerbaidjan – OP

În loc de petrol și gaze din Federația Rusă, Ucraina este gata să furnizeze resurse energetice în UE din Kazahstan sau Azerbaidjan – OP

Începând cu 1 ianuarie 2025, Ucraina va înceta tranzitul resurselor energetice rusești, însă este pregătită să asigure livrări de gaze către partenerii europeni din alte țări. Această declarație a fost făcută de consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Mihail Podoleak, într-un interviu acordat pe 30 august pentru “Novini Live”.

Podoleak a explicat că tranzitul ar putea proveni din țări din Asia Centrală, subliniind că Europa și-a diversificat deja sursele de aprovizionare cu petrol și gaze, reducând semnificativ dependența de Rusia. El a menționat, de asemenea, că odată cu încetarea tranzitului de gaze, la 1 ianuarie 2025, va înceta și funcționarea oleoductului “Drujba”, prin care Slovacia, Cehia și Ungaria primeau petrol rusesc.

Potrivit lui Podoleak, capacitățile ucrainene sunt pregătite să faciliteze aprovizionarea cu gaze din Kazahstan sau Azerbaidjan, cu condiția să fie stabilită logistica necesară, să existe cerere și să fie semnate contracte care să prevadă plata tranzitului către Ucraina. “Acesta este rezultatul unei operațiuni strategice dezastruoase pentru Putin, care va duce la pierderea influenței Rusiei în ceea ce privește gazele și petrolul,” a adăugat consilierul.

De asemenea, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat anterior, în luna iulie, că Ucraina discută despre posibilitatea de a tranzita gaz azer către Uniunea Europeană, în locul celui rusesc.

Tags: petrolrusia
Categorii: Război in Ucraina