În luna mai, s-au oferit mai puține credite în comparație cu luna aprilie. Ce spun specialiștii

Publicat:

În luna mai, s-au oferit mai puține credite în comparație cu luna aprilie. Ce spun specialiștii

În luna mai, creditele noi acordate au constituit 4 804,9 milioane de lei, în descreștere cu 12,8% față de luna aprilie. Partea majoră (77,8%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 738,0 milioane de lei, în descreștere cu 10,1% față de luna precedentă.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57% la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 36,3% din totalul creditelor.


Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a diminuat cu 0,01 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 9,18%, iar rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,05 puncte procentuale, constituind 6,09%.

Citește și: Guvernul a aprobat un nou Regulament privind sectorul viticol al R.Moldova

Persoanele fizice au contractat în luna mai 2024 credite în volum de 1 583,0 milioane de lei, în descreștere cu 8,45% comparativ cu luna precedentă, partea majoră (67,5%) fiind acordată pentru consum. Majoritatea creditelor de consum acordate persoanelor fizice (936,4 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare dețin ponderea de 32% în totalul creditelor noi acordate persoanelor fizice, fiind contractate preponderent în moneda națională (99,8% din totalul creditelor imobiliare).

Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,05 puncte procentuale și a constituit 11,09%, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului s-a majorat cu 0,09 puncte procentuale, constituind 7,71%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai puține credite în moneda națională (-9,1%). Volumul creditelor în valută s-a diminuat cu 21,9%, iar al celor atașate la cursul valutei a scăzut cu 20,5%.

Partea majoră (60,9%) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a diminuat cu 0,02 puncte procentuale, până la nivelul de 8,51%. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a majorat cu 0,04 puncte procentuale și a constituit 6,08%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis

Premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis Republica Moldova continuă să acorde sprijinul necesar persoanelor refugiate din...

Ministrul Culturii din Slovacia: comunitatea LGBTQ+ este de vină pentru scăderea natalității în Europa

Ministrul Culturii din Slovacia: comunitatea LGBTQ+ este de vină pentru scăderea natalității în Europa Ministrul Culturii din Slovacia, Martina Šimkovičová, a învinuit comunitatea LGBTQ+ pentru...

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș

Doi ucraineni care au trecut granița ilegal în România au fost prinși de jandarmi în Maramureș Doi ucrainieni care au trecut ilegal frontiera de stat...

VIDEO – Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile

VIDEO - Putin face dezvăluiri în premieră: De ce nu a mai cucerit Kievul în 3 zile Președintele rus Vladimir Putin a declarat că trupele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.