X

În luna mai, s-au oferit mai puține credite în comparație cu luna aprilie. Ce spun specialiștii

În luna mai, s-au oferit mai puține credite în comparație cu luna aprilie. Ce spun specialiștii

În luna mai, creditele noi acordate au constituit 4 804,9 milioane de lei, în descreștere cu 12,8% față de luna aprilie. Partea majoră (77,8%) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 3 738,0 milioane de lei, în descreștere cu 10,1% față de luna precedentă.

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 57% la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 36,3% din totalul creditelor.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a diminuat cu 0,01 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 9,18%, iar rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,05 puncte procentuale, constituind 6,09%.

Citește și: Guvernul a aprobat un nou Regulament privind sectorul viticol al R.Moldova

Persoanele fizice au contractat în luna mai 2024 credite în volum de 1 583,0 milioane de lei, în descreștere cu 8,45% comparativ cu luna precedentă, partea majoră (67,5%) fiind acordată pentru consum. Majoritatea creditelor de consum acordate persoanelor fizice (936,4 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Creditele imobiliare dețin ponderea de 32% în totalul creditelor noi acordate persoanelor fizice, fiind contractate preponderent în moneda națională (99,8% din totalul creditelor imobiliare).

Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a majorat cu 0,05 puncte procentuale și a constituit 11,09%, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului s-a majorat cu 0,09 puncte procentuale, constituind 7,71%.

Comparativ cu luna precedentă, persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai puține credite în moneda națională (-9,1%). Volumul creditelor în valută s-a diminuat cu 21,9%, iar al celor atașate la cursul valutei a scăzut cu 20,5%.

Partea majoră (60,9%) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei. Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a diminuat cu 0,02 puncte procentuale, până la nivelul de 8,51%. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a majorat cu 0,04 puncte procentuale și a constituit 6,08%.

Social