X

În plin sezon de fructe, văd doar piersici din Grecia

Slusari: ‘În plin sezon de fructe, văd doar piersici din Grecia

Liderul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a criticat atât autoritățile, cât și gestionarii supermarketurilor din țară care nu se conformează legilor și în continuare preferă să vândă pe rafturi fructe și legume din alte țări.

Citeşte şi: Val de critici împotriva lui Nicolas Sarkozy după afirmaţiile sale privind o Ucraină ‘neutră’ – Stiripesurse.md

Slusari a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care și-a manifestat nemulțumirea privind importul produselor în timp ce producătorii locali nu au unde-și vinde roada, transmite Știri.md.

‘În plin sezon de fructe, văd doar piersici din Grecia

„În plin sezon de fructe în Moldova, vedem acest dezmăț în supermarketuri.

Urmăresc așa tablou trist nu o zi sau două. Două săptămâni pe rafturi în acest supermarket sunt doar piersici din Grecia! După mine, este o diversiune economică împotriva producătorilor autohtoni.

Prim-ministrul României, în prima zi după investire, a exprimat îngrijorare că în magazinele române sunt puține produse agroalimentare autohtone și că este necesar de micșorat prețurile pentru alimente. În câteva zile, guvernul român a semnat un acord cu asociațiile companiilor de retailuri privind micșorarea prețurilor la cele mai importante produse alimentare. Plus a fost o condiție specială ca această micșorare să se facă nu din contul producătorilor.

Ce fac autoritățile noastre de abilitate? Legea cu minimum 50% a produselor agroalimentare pe rafturi nu este bună pentru voi. Plafonarea apetiturilor supermarketurilor în raport cu furnizorii tot nu ați acceptat, chiar dacă este conformă cu standardele europene. Ce propuneți în schimb? Au ministerele Economiei și Agriculturii măcar strategia de promovare și popularizare a produselor moldovenești agroalimentare la nivel național sau regional? Sau v-ați resemnat că economia țării este controlată de importatori, supermarketuri și holdinguri transnaționali și aveți interes în prietenia cu acest grup îngust de magnați? Vă place că importurile depășesc cu 2,5 ori exporturile?

‘În plin sezon de fructe, văd doar piersici din Grecia

Am obosit. Tare am obosit în a spune acestor pseudoliberali despre importanța producătorilor autohtoni, care mențin și creează locuri de muncă, pe când invazia importurilor contribuie la accelerarea exodului ultimei populații din țară. Doi ani urmăresc doar lupta autorităților cu patentarii, reforme cosmetice, Alaiba – show pe TikTok și acceptarea tacită a distrugerii agricultorilor mici și mijlocii din zonele rurale”, a declarat Slusari.

Menționăm că în anul 2021 a intrat în vigoare legea care obligă magazinele să expună pe rafturi produse alimentare autohtone în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Tags: Alexandru SlusariForța Fermierilorfructegreciapiersici
Categorii: EconomieSocialȘtirile zilei