În plin sezon estival, mai multe ţări riverane Mării Negre încep o misiune de DEMINARE

Publicat:

În plin sezon estival, mai multe ţări riverane Mării Negre încep o misiune de DEMINARE

Forțele turce, române și bulgare vor începe operațiunile de îndepărtare a minelor din Marea Neagră în baza unui acord ratificat la începutul acestui an, a anunțat ambasadorul Turciei în România.

“În iulie, navele de război turcești, românești și bulgare vor lansa o operațiune comună pentru a contracara amenințarea minelor din Marea Neagră. Întreprinderea unui astfel de efort necesită colaborarea cu națiunile cărora le sunteți aliați devotați, considerându-le parteneri strategici”, a declarat Özgür Kıvanç Altan cu ocazia unui eveniment organizat în provincia de graniță de nord-vest, Edirne, pe 11 iunie.


Citeşte şi: Președintele raionului Edineț va plăti amendă şi despăgubiri pentru huligansim – Stiripesurse.md

Cele trei țări au semnat acordul în ianuarie, cu scopul de a garanta securitatea apelor, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina. Marina rusă a minat coasta Mării Negre a Ucrainei în primele etape ale invaziei sale, în urmă cu doi ani.

În plin sezon estival, mai multe ţări riverane Mării Negre încep o misiune de DEMINARE

De atunci, unele dintre mine s-au deplasat în apele celor trei țări, punând în pericol transportul maritim și complicând eforturile Ucrainei de a depăși blocada navală rusă.

Patru nave ale forțelor armate din Turcia, România și Bulgaria vor fi dislocate în Marea Neagră, fiecare navă fiind dedicată operațiunilor de contramăsuri miniere, plus o navă suplimentară de comandă și control. Sursele turce au remarcat anterior că inițiativa este deschisă exclusiv forțelor navale ale celor trei națiuni aliate de coastă.

Ambasadorul a mai menționat că relațiile bilaterale dintre Turcia și România cuprind un număr mare de colaborări strategice în diverse domenii.

În plin sezon estival, mai multe ţări riverane Mării Negre încep o misiune de DEMINARE

„Operăm împreună în cadrul NATO, desfășurând împreună numeroase exerciții. Desfășurarea a patru avioane de luptă F-16 pentru a proteja spațiul aerian românesc pentru o perioadă de patru luni este o dovadă a camaraderiei noastre. Acesta nu este un gest pe care îl pe care să îl facem pentru toate națiunile; trimitem piloții noștri selectiv,” a explicat Altan.

Ambasadorul României la Ankara, Ștefan Alexandru Tinca, a subliniat, de asemenea, legăturile diplomatice solide împărtășite istoric de cele două țări.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Kremlinul și Opoziția de la Chișinău flutură sperietoare ‘anexării’ R.Moldova de către România

Kremlinul și Opoziția de la Chișinău flutură sperietoare 'anexării' R.Moldova de către România Oficialii ruși împreună cu Opoziția de la Chișinău, reprezentanții Transnistriei și ai...

Uniunea Europeană pregătește măsura care scoate din joc Temu, Shein sau AliExpress

Uniunea Europeană pregătește măsura care scoate din joc Temu, Shein sau AliExpress Uniunea Europeană elaborează planuri pentru a elimina excepția de la taxele vamale de...

CSP: Trei din 4 candidați la funcțiile vacante de procuror au câștigat concursul

CSP: Trei din 4 candidați la funcțiile vacante de procuror au câștigat concursul Cristian Prepeliță, acuzat de Andrei Cebotari, în ședința trecută CSM, că frații...

USMF lansează un nou program de master, pentru anul universitar 2024-2025

USMF lansează un nou program de master, pentru anul universitar 2024-2025 Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” lansează un nou program de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.