În plină campanie electorală în UK, Boris Johnson s-a întâlnit în maximă discreţie cu Trump

Publicat:

Premierul britanic Boris Johnson, care s-a întâlnit marţi cu Donald Trump în totală discreţie în marja summitului NATO, a dezminţit miercuri că ar fi încercat să evite să se arate în compania preşedintelui american, această întâlnire intervenind cu câteva zile înainte de alegerile legislative din Marea Britanie considerate cruciale pentru soarta Brexitului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Întâlnirea neanunţată a avut loc marţi seara, în timpul unei recepţii oferite de Downing Street de către şeful guvernului conservator britanic pentru liderii NATO, înaintea reuniunii acestora de miercuri consacrate împlinirii a 70 de ani de la crearea Alianţei.


Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

Departe de lungile schimburi de replici, uneori animate, care au marcat celelalte întâlniri ale preşedintelui american pe parcursul zilei, întâlnirea Johnson- Trump a fost făcută publică printr-un comunicat al Downing Street în cursul nopţii.

Potrivit acestei surse, cei doi lideri au evocat ‘importanţa Alianţei pentru securitatea comună’ şi situaţia din Siria, unde Turcia a intervenit împotriva forţelor kurde.

Pe Twitter, Donald Trump, care în trecut i-a adus laude liderului britanic, a spus simplu că ‘apreciază’ întâlnirea cu Boris Johnson, cu care a vorbit despre ‘NATO şi comerţ’.

Vizita miliardarului american la Londra era aşteptată cu nervozitate de clasa politică britanică, având în vedere caracterul imprevizibil al acestuia şi impetuozitatea sa în ce priveşte problema foarte sensibilă a ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Numeroşi comentatori politici au apreciat că Boris Johnson ar fi interesat să evite să se afişeze prea mult cu un preşedinte american nepopular în Regatul Unit şi ale cărui complimente s-ar putea dovedi stânjenitoare la final de campanie pentru alegerile legislative anticipate din 12 decembrie.

Sosit miercuri la summitul NATO, care se desfăşoară la o periferie a Londrei, Boris Johnson a dezminţit că încearcă să evite să fie văzut cu Donald Trump: ‘Mă voi fotografia cu toţi liderii’.

Liderul conservator s-a făcut totuşi remarcat, participând la o întâlnire surprinsă de camerele de la Palatul Buckingham cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu premierul canadian Justin Trudeau, într-un moment în care aceştia par să se distreze pe seama preşedintelui american.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

O înregistrare cu cei trei discutând a devenit virală pe reţelele de socializare, ceea ce l-ar putea determina pe liderul de la Casa Albă să rupă tăcerea la care s-a constrâns. El s-a abţinut de la orice postare pe Twitter cu privire la campania electorală din Marea Britanie, în care a spus că nu vrea ‘să se amestece’, a declarat că nu îl cunoaşte pe liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, şi a dezminţit orice fel de înţelegere cu privire la sistemul de sănătate britanic după Brexit, aşa cum au afirmat laburiştii.

Cu toate acestea, Trump nu s-a abţinut să declare că Boris Johnson este ‘foarte competent’ şi ‘va face treabă bună’.

Premierul conservator are cu atât mai mult de pierdut cu cât rămâne în fruntea sondajelor, la mai puţin de o săptămână înaintea alegerilor. Dar scrutinul se anunţă să fie strâns în numeroase circumscripţii, iar contextul este extrem de volatil. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.