În plină euforie generată de ChatGPT, China vrea să reglementeze inteligenţa artificială

Publicat:

China va impune o “inspecţie de securitate” la nivelul programelor de inteligenţă artificială, într-o perioadă marcată de frenezia giganţilor internetului din această ţară de a dezvolta programe de tipul ChatGPT, informează AFP, potrivit agerpres.  

Performanţele robotului conversaţional american ChatGPT, lansat în octombrie 2022 şi capabil să formuleze în doar câteva secunde răspunsuri detaliate într-o gamă variată de subiecte, sunt urmărite cu mare interes în China.


Citește și: Secretarul general al ONU face o vizită neanunţată în Somalia

Interfaţa software-ului american nu este accesibilă în ţara asiatică, însă ChatGPT face obiectul a nenumărate articole şi discuţii pe reţelele de socializare, iar giganţii locali din industria noilor tehnologii se întrec în a dezvolta programe echivalente în China.

Motorul de căutare Baidu a fost unul dintre primele grupuri chineze care s-au poziţionat pe această nişă, fiind urmat la scurt timp de “campionul” internetului şi jocurilor video Tencent şi de Alibaba, un pionier al comerţului electronic.

În plină euforie faţă de inteligenţa artificială denumită generativă, China doreşte însă să reglementeze această tehnologie.

Înaintea oricărei lansări pe piaţă, produsele care funcţionează pe bază de inteligenţă artificială generativă vor trebui “să solicite o inspecţie de securitate”, potrivit unui proiect de reglementare publicat marţi de Administraţia chineză pentru spaţiul cibernetic.

Agenţia chineză, care şi-a prezentat proiectul pentru dezbateri publice înaintea adoptării sale, nu a precizat momentul în care reglementarea va intra în vigoare.

“Valori socialiste”

Conţinuturile generate de inteligenţa artificială vor trebui “să reflecte valorile socialiste fundamentale şi nu trebuie să conţină (elemente despre) subminarea puterii statului”, precizează textul acestui proiect de reglementare.

De asemenea, aceleaşi conţinuturi vor trebui să respecte dreptul la proprietate intelectuală.

Reglementarea vizează “dezvoltarea sănătoasă şi implementarea standardizată a tehnologiei bazate pe inteligenţa artificială generativă”.

Este vorba despre “una dintre cele mai stricte măsuri” de reglementare a inteligenţei artificiale de tipul ChatGPT, a declarat Andy Chun, un expert în tehnologie la Universitatea din Hong Kong.

China doreşte să devină până în 2030 liderul mondial în domeniul inteligenţei artificiale, concepută pentru a revoluţiona o multitudine de sectoare de activitate, inclusiv industria automobilelor şi medicina.

Baidu a fost primul grup online din ţara sa care a anunţat că lucrează la un echivalent local al programului informatic ChatGPT.

Prezentat luna trecută în faţa presei, Ernie Bot, care funcţionează în dialectul mandarin şi care se adresează exclusiv pieţei chineze, este deocamdată disponibil doar într-o versiune beta.

Gigantul comerţului online Alibaba a dezvăluit marţi propriul software de acest tip, “Tongyi Qianwen” (“Maşina care ştie tot”).

“Să fie foarte atente”

În cursa pentru dezvoltarea de programe de inteligenţă artificială, principala dificultate cu care se confruntă dezvoltatorii din China constă în a propune un robot conversaţional performant, dar care să nu se îndepărteze de cadrul foarte strict ce este permis în materie de conţinuturi.

Astfel, prin această nouă reglementare, companiile vor trebui “să fie foarte atente” pentru ca fiecare dată ce serveşte alimentării inteligenţei lor artificiale “să fie conformă” cu directivele în vigoare, a subliniat Andy Chun.

Mai mult, “garantarea exactităţii (răspunsurilor) este dificilă. Niciun sistem de inteligenţă artificială generativă nu poate face acest lucru deocamdată”, a remarcat specialistul chinez.

China este un pionier în materie de reglementare a noilor tehnologii, percepute de anumiţi oameni ca o ameninţare potenţială pentru stabilitatea sau influenţa Partidului Comunist Chinez.

După ani de relaxare a unor norme, autorităţile chineze s-au arătat începând din 2020 tot mai intransigente faţă de practicile puternicelor companii din sectorul digital, mai ales în privinţa chestiunilor asociate cu datele personale ale utilizatorilor.

China supraveghează deja cu stricteţe internetul şi mass-media de pe teritoriul său, dispunând de o “armată” de cenzori care şterg conţinuturile ce prezintă politica statului chinez într-o lumină proastă sau în aşa manieră încât ar putea să agite opinia publică.

Citește și: Eva Kaili îşi reafirmă nevinovăţia în scandalul Qatargate

Reţelele de socializare fac obiectul unui control şi mai strict.

China a cerut deja anul trecut giganţilor internetului să îşi dezvăluie algoritmii, un secret care este în general bine păstrat de către companii. Algoritmii reprezintă “creierul” multor aplicaţii şi servicii disponibile pe internet.

Ţara asiatică şi-a înăsprit în ianuarie reglementările ce privesc hiper-trucajul (“deepfake”), manipulări digitale ale unor imagini, devenite tot mai realiste şi care reprezintă o adevărată provocare pentru combaterea dezinformării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 5 iulie 2024

Horoscop 5 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Fecioarele pot avea o discuţie aprinsă cu cineva din familie, din cauza unui...

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.