În pofida retragerii unei legi controversate, georgienii ies din nou în stradă

Publicat:

Partidele de opoziţie din Georgia au anunţat joi că vor continua să manifesteze împotriva guvernului în pofida retragerii unui proiect de lege considerat represiv care a declanşat mitinguri masive la Tbilisi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Mobilizarea “nu se va opri atât timp cât nu va exista garanţia că Georgia este ferm angajată pe o cale pro-occidentală”, au precizat mai multe partide de opoziţie într-o declaraţie comună, anunţând un nou miting pentru joi seara.


Citeşte şi: Putin, Zelenski sau românii ar putea lua Moldova?

“Cerem eliberarea imediată a zecilor de manifestanţi care au fost arestaţi” la protestele de marţi şi miercuri, au adăugat partidele de opoziţie.

Manifestaţii masive au avut loc marţi şi miercuri seara la Tbilisi pentru a protesta împotriva votării în Parlament a unui proiect de lege privind “agenţii străini” similar unui text în vigoare în Rusia. Poliţia a dispersat protestatarii cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Confruntat cu această mobilizare de amploare, partidul la putere Visul Georgian a anunţat joi retragerea proiectului de lege.

Textul prevedea că organizaţiile care primesc peste 20% din finanţare din străinătate vor fi obligate să se înregistreze ca “agenţi străini”, sub sancţiunea unei amenzi.

Aceste manifestaţii se înscriu într-un context mai larg de criză politică în această ţară din Caucaz, observă AFP.

Georgia, fostă republică sovietică, marcată de o intervenţie militară rusă în 2008, aspiră în mod oficial să adere la UE şi NATO, o direcţie adoptată după “Revoluţia trandafirilor” din 2003.

Citeşte şi: Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina; există riscuri de escaladare a conflictului (raport SUA) – Black News

Această revoluţie l-a adus la putere pe pro-occidentalul Mihail Saakaşvili, care se află acum în opoziţie şi în închisoare, de unde denunţă o răzbunare politică.

Dar mai multe măsuri recente ale guvernului actual, precum proiectul de lege privind “agenţii străini”, au pus sub semnul întrebării menţinerea aspiraţiilor pro-occidentale, opoziţia acuzându-l că susţine Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.