În pragul alegerilor, Erdogan ‘scoate un as din mânecă’: ‘o nouă eră’ în relaţiile dintre Ankara şi Atena

Publicat:

O nouă eră în relaţiile dintre Grecia şi Turcia poate fi iminentă după apropiatele alegeri din cele două ţări învecinate, a apreciat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-un interviu apărut vineri în cotidianul grec Kathimerini, transmite dpa, potrivit agerpres.

“Putem lăsa deoparte ostilităţile şi antagonismele. E prea mult pentru ambele ţări”, a afirmat şeful statului turc. “Sper că alegerile din Grecia şi Turcia vor fi începutul unei noi ere”, a adăugat acesta.


Citeşte şi: Regatul Unit se dotează cu prima sa linie de autobuze autonome – Black News

Erdogan, aflat la putere de două decenii, şi-a exprimat totodată încrederea că partidul său conservator AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) va câştiga alegerile prezidenţiale şi legislative care au loc duminică.

Totuşi, cursa se anunţă strânsă, sondajele indicând un uşor avans pentru opoziţie, aminteşte dpa.

La rândul său, Grecia va avea alegeri legislative pe 21 mai. Deocamdată, premierul Kyriakos Mitsotakis conduce în sondaje.

Cele două state membre ale NATO au depus eforturi pentru a-şi detensiona relaţiile după devastatoarele cutremure din februarie de la graniţa dintre Turcia şi Siria. La aceste demersuri de apropiere au contribuit ajutoarele furnizate de Grecia Turciei.

După seisme, nu au mai avut loc survoluri ale aeronavelor militare turceşti deasupra insulelor greceşti, potrivit Statului major general grec.

Citeşte şi: Portugalia va interzice fumatul pe terase acoperite şi în proximitatea şcolilor – Black News

În anul precedent, aeronave turceşti au zburat deasupra teritoriului grec de 234 de ori, ceea ce se consideră a fi o gravă încălcare a suveranităţii.

Relaţiile dintre cele două state au suferit din cauza disputelor teritoriale şi a depozitelor de gaz natural din estul Mediteranei. Erdogan şi mai mulţi dintre miniştrii săi au contestat suveranitatea Greciei asupra câtorva zeci de insule din Marea Egee, inclusiv Rodos şi Lesbos. Erdogan a ameninţat de asemenea în mod repetat să invadeze insule greceşti, atrăgându-şi critici din partea Uniunii Europene. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi)

Cel mai bun și cel mai rău scenariu pentru Macron după alegeri (experți francezi) Rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor legislative din Franța vor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.