Cultura vestimentară chineză este prezentată pentru prima dată într-o expoziție la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Yan Wenbin, ambasadorul Chinei în Moldova, a subliniat importanța expoziției pentru promovarea schimbului cultural între China și Moldova. Diplomatul şi-a exprimat speranța că acest eveniment va consolida colaborarea dintre cele două țări, transmite IPN.


Expoziția „Dialog în spațiu și timp” prezintă evoluția îmbrăcămintei în China începând cu secolul al XIV-lea, dinastia Ming, dinastia Qing și epoca modernă. La fel, sunt expuse articole vestimentare tradiționale caracteristice popoarelor chineze miao, tibetan și uigur. Ambasadorul Chinei în Moldova a declarat că în total sunt prezentate în jur de 30 de costume confecționate manual. Diplomatul a adăugat că Republica Populară Chineză este o țară multietnică, unde fiecare etnie are propriile tradiții și obiceiuri, și a invitat cetățenii din Moldova să o viziteze pentru a descoperi această diversitate.

Directorul general al Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, a menționat că este o expoziție de premieră în Republica Moldova care reflectă istoria portului minorităților naționale din cele mai vechi timpuri și până în prezent. Sunt copii absolut identice cu costumele tradiționale, confecționate în China și aduse în Moldova. Eugen Sava a spus că expoziția reprezintă una dintre componentele importante ale colaborării dintre Muzeul Național de Istorie și Republica Populară Chineză.

Expoziția a fost inaugurat de Ziua Internațională a Muzeelor și va fi deschisă publicului larg până pe 21 iunie.