X

În regiunea transnistreană au fost mult mai puțini alegători decât în 2018, dar marea majoritate l-a votat tot pe Putin

În regiunea transnistreană au fost mult mai puțini alegători decât în 2018, dar marea majoritate l-a votat tot pe Putin

La cele șase secții de votare deschise de Rusia în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului s-au prezentat la urne 46.182 de alegători, dintre care 97% l-au votat pe Vladimir Putin președinte, anunță presa locală. Prezența la vot a fost cu aproape 40% mai mică decât în 2018, scrie moldova.europalibera.org.

Agenția de știri „oficială” anunță, fără a cita vreo sursă, că pentru Vladimir Putin au votat 97% din alegătorii din stânga Nistrului, iar ceilalți candidați au acumulat mai puțin de un procent din voturi: Vladislav Davankov – 0,86%, Leonid Sluțkii – 0,45%, Nikolai Haritonov – 0,83%.

Citește și Igor Grosu participă la Conferința Președinților Parlamentelor statelor membre ale Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării

Duminică, pe 17 martie, la secțiile de votare din regiune au fost cozi mari, pe fundalul unor măsuri de securitate fără precedent. Forțele de securitate verificau gențile alegătorilor și îi treceau prin filtre de securitate, strada centrală din Tiraspol a fost blocată, zona era supravegheată de milițieni și de drone.

La singura secție de vot autorizată de autoritățile moldovene, cea de la Consulatul Rusiei de la Chișinău, au votat peste 2.000 de ruși, potrivit datelor preliminare, anunțate de agenția de știri rusă RIA Novosti. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, citați de agenție, au spus că „votarea a avut loc activ în pofida încercării de a incendia secția de votare”.

Atât Guvernul de la Chișinău, cât și România și Statele Unite au condamnat deschiderea secțiilor de votare de pe malul stâng al Nistrului fără acordul autorităților Republicii Moldova, declarând că aceste activități sunt ilegale, încalcă dreptul internațional, neutralitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Convocat la Ministerul de Externe pentru a i se înmâna nota de protest, ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, spunea că în acest fel Rusia ar asigura dreptul la vot pentru 250.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană.

La alegerile prezidențiale ruse precedente, din 2018, în regiunea transnistreană a R. Moldova au fost deschise 24 secții și a fost înregistrată o prezență record, de 74.000 de persoane. Pentru Vladimir Putin au votat atunci 96,4% din alegători.

În 2012, la prezidențiale ruse au fost, la fel, 24 de secții în Transnistria, au participat 50.000 de alegători, dintre care 85% și-au dat votul pentru Putin. Iar în 2008, la 23 de secții au venit 46.000 de cetățeni ruși din regiunea transnistreană, câștigător fiind Dmitri Medvedev, cu 87,6% de voturi.

Tags: dar marea majoritate l-a votat tot pe PutinÎn regiunea transnistreană au fost mult mai puțini alegători decât în 2018
Categorii: PoliticăȘtirile zilei