În Republica Moldova ar putea fi creat un Consiliu Social și Economic

Publicat:

În Republica Moldova ar putea fi creat un Consiliu Social și Economic

În drumul nostru spre Europa, prioritizăm și încurajăm pacea socială, prin conlucrare și dialogul transparent, susţine echipa Biroului pentru Integrare Europeană, care  a participat astăzi la masa rotundă organizată de Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană. Împreună cu experți ai instituțiilor statului au fost discutate oportunitățile pe care le-ar aduce societății crearea în Republica Moldova a Consiliului Social și Economic, transmite MOLDPRES.

„Vă încurajăm să lucrați în continuare pentru a dezvolta platforma de colaborare a societății civile, iar Biroul rămâne deschis pentru orice conlucrare, în vederea unui parcurs european participativ”, a subliniat Rodica Jereghi, șefa direcției Afaceri Europene și șefă-adjunct a Biroului pentru Integrare Europeană, potrivit moldpres.md.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Un alt subiect discutat în cadrul evenimentului a fost importanța conștientizării faptului că, odată creată, instituția nu le va exclude pe celelalte existente, ci le va ajuta să fie mai active.

„Atuul Republicii Moldova, ca țară aderantă la UE este oportunitatea de a prelua cele mai bune practici, prin memoria operațională europeană a României și a celorlalte state europene, unde există câte un astfel de Consiliu Social și Economic. Or, un astfel de Comitet este  garantul conectării instituțiilor publice, la problemele cu care se confruntă societatea civilă”, estimează Biroul pentru Integrare Europeană.

Potrivit experților, procesul de creare a unei astfel de instituții este unul anevoios, aflându-se, deocamdată, la etapa  inițială, de discuții. Urmează consultări cu patronatele, cu restul societății civile și cu membri ai ministerelor. Totodată, vor fi căutate modalități de finanțare din bugetul de stat, inclusiv din fonduri UE, în perioada de preaderare, pentru fortificarea mecanismului actual.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Proiectul de creare a Comitetului Economic și Social în Republica Moldova este organizat de Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană,  finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația  Friedrich Ebert.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Megastarul rap Kendrick Lamar va fi capul de afiş al spectacolului din pauza Super Bowl 2025

Megastarul rap Kendrick Lamar va fi capul de afiş al spectacolului din pauza Super Bowl 2025 Vedeta rap Kendrick Lamar va apărea pe cea mai...

Raportul Draghi: Lipsa creșterii productivității – o ‘provocare existențială’ pentru Europa

Raportul Draghi: Lipsa creșterii productivității - o 'provocare existențială' pentru Europa Europa se confruntă cu o "provocare existențială" de a-și crește productivitatea, se arată în...

Franța va primi de la UE 300 mil. de euro din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme Ucrainei

Franța va primi de la UE 300 mil. de euro din activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme Ucrainei Uniunea Europeană va aloca Franței 300...

Românii, nemulţumiţi de funcţionarii publici: Lipsa pregătirii și comportament nepoliticos

Românii, nemulţumiţi de funcţionarii publici: Lipsa pregătirii și comportament nepoliticos În cadrul campaniei „STOP abuzurilor funcționarilor publici”, inițiată de FACIAS, s-a realizat un chestionar pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.