X

În România va fi înființat un Comandament de Operațiuni Speciale al NATO

Parlamentul României a aprobat dislocarea pe teritoriul țării a Comandamentului Regional de Operațiuni Speciale al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit agenției, parlamentarii au susținut propunerea în acest sens a președintelui României, Klaus Iohannis. 239 de deputați s-au exprimat în favoarea înființării unui comandament NATO în România, în timp ce 3 au votat împotrivă și 38 – s-au abținut.

Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

Potrivit textului hotărârii, structura va fi amplasată în Garnizoana Târgu Mureș, funcționarea acesteia urmând a fi stabilită prin acorduri comune cu Bulgaria. Totodată, într-o scrisoare adresată Parlamentului, Iohannis a explicat necesitatea localizării comandamentului NATO în țară, proximitatea României față de zona de conflict ucraineană.

Documentul subliniază în mod special că această împrejurare a dus la crearea unui proiect comun cu Bulgaria.

„NATO a finalizat procesul de elaborare a noilor planuri necesare implementării Conceptului de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

În elaborarea Planului Regional pentru Sud-Est, NATO a identificat necesitatea unei structuri de forțe de comandă și control pentru operațiunile speciale în regiunea Mării Negre” – se precizează în scrisoare.

Tags: BulgariaKlaus IohannisNATORomaniaucraina
Categorii: ExterneȘtirile zilei