X

În Rusia s-a dat start alegerilor municipale şi regionale pe fondul invaziei în Ucraina

Alegeri municipale şi regionale au debutat vineri în Rusia, programate să se desfăşoare pe durata a trei zile şi la care alegătorii vor putea participa atât fizic, cât şi prin vot electronic, pe fundalul campaniei militare ruse în Ucraina, relatează EFE, potrivit agerpres.

Secţiile de vot – peste 38.000 în total – vor fi deschise în intervalul orar 08:00-20:00 vineri, sâmbătă şi duminică.

Citeşte şi: TOATE competiţiile sportive SE OPRESC vineri în Marea Britanie – Black News

Potrivit autorităţilor electorale ruse, în cadrul acestor scrutine urmează să fie aleşi peste 31.000 de deputaţi şi funcţionari în 82 de regiuni ale ţării, inclusiv 14 guvernatori, pentru care vor putea vota peste 44 de milioane de alegători din întreaga ţară.

Preşedinta Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova, a calificat campania electorală drept ‘destul de competitivă, energică şi animată’, subliniind totuşi că aceasta a fost una ‘dintre cele mai liniştite’ din ultimul deceniu.

Directorul Centrului de analize politice şi cercetări sociale din Rusia, Pavel Danilin, a declarat pentru agenţia rusă oficială de presă TASS că vor fi nişte alegeri foarte competitive, la care ‘participă 80% din partidele politice din Rusia, 22 din 28. Unsprezece partide participă la alegerile pentru funcţia de guvernator şi 22 de formaţiuni la alegeri legislative şi municipale’.

Chiar şi aşa, candidaţii din opoziţie au denunţat că au fost înlăturaţi sub diferite pretexte din campania electorală, în timp ce, spre deosebire de anii precedenţi, practic nu se observă nicio propagandă electorală şi nici nu au avut loc manifestaţii de sprijin sau proteste înaintea alegerilor.

La Moscova, vor avea loc alegeri în 125 din cele 146 de municipalităţi ale capitalei, urmând să fie aleşi 1.417 deputaţi municipali dintr-un total de peste 5.700 de candidaţi.

Citeşte şi: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă după moartea REGINEI – Black News

Pentru prima oară în istoria Federaţiei Ruse, CEC a delegat autorităţilor regionale alegerea perioadei de vot, din care cauză scrutinul se va desfăşura în decurs de trei zile în 26 de regiuni din Rusia, două zile în 15 regiuni, iar în 32 de regiuni doar o singură zi, în data de 11 septembrie.

În plus, a fost permis votul anticipat, opţiune aleasă de aproximativ 16.500 de alegători din 23 de regiuni ruse.

Tags: alegeriComisia Electorală Centrală (CEC)Ella Pamfilovarusia
Categorii: Știrile zilei