În Rusia se reia procesul de dizolvare a ONG-ului ‘Memorial’

Publicat:

Curtea Supremă din Rusia examinează marţi cererea parchetului de a dizolva structura centrală a organizaţiei neguvernamentale Memorial, pilon al protecţiei drepturilor omului şi al memoriei Gulagului, a cărui interdicţie ar marca un punct de cotitură, transmite agerpres.

În ciuda frigului, a zăpezii de pe străzile Moscovei şi a riscului de a fi reţinute, zeci de persoane s-au adunat în faţa tribunalului pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Memorial, relatează AFP.


Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

Parchetul cere interzicerea Memorial International, structura centrală a ONG-ului, care coordonează activitatea marii sale reţele de pe teritoriul Rusiei, acuzând-o că a încălcat legea controversată privind ‘agenţii străini’.

Conform legii, organizaţiile vizate trebuie, printre alte obligaţii, să se prezinte ca “agent străin” în toate materialele lor. Autorităţile acuză Memorial că nu a respectat această obligaţie în unele cazuri.

Conform Memorial, o decizie ar putea apărea chiar marţi, la a doua audiere în acest proces care s-a deschis la sfârşitul lunii noiembrie şi care stârneşte îngrijorarea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului din Rusia şi din străinătate.

Creată în 1989 de disidenţi sovietici, printre care şi Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Memorial a început să documenteze cu meticulozitate crimele staliniste şi lagărele din Gulag, după care s-a lansat în apărarea drepturilor omului şi a deţinuţilor politici.

Organizaţia s-a făcut remarcată de asemenea prin anchete sale privind abuzurile comise de Rusia în războaiele din Cecenia. Mai recent, Memorial a acuzat paramilitari ai grupului ‘Wagner’, considerat, în ciuda negării de către autorităţi, un braţ armat al Rusiei în străinătate, de presupuse crime în Siria.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

Aceste procese se înscriu în climatul de represiune tot mai mare împotriva vocilor critice la adresa puterii din Rusia, prin închiderea unor media independente şi a unor ONG-uri şi prin destructurarea mişcării opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.

Într-un alt proces, Parchetul din Moscova cere dizolvarea Centrului de apărare a drepturilor omului al Memorial, o entitate care îi susţine pe deţinuţii politici, pe migranţi şi minorităţile sexuale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

De la începutul verii au fost înregistrate 69 cazuri de șoc anafilacticprovocate de înțepături de albine sau viespi

De la începutul verii au fost înregistrate 69 cazuri de șoc anafilactic provocate de înțepături de albine sau viespi De la începutul verii până în...

Zelenski laudă armata ucraineană: ‘Ştie cum să surprindă’

Zelenski laudă armata ucraineană: 'Ştie cum să surprindă' Preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat joi armata ucraineană pentru capacitatea sa "de a surprinde" şi de a...

Andrei Spînu, despre ancheta în cazul drumului Leova-Bumbăta: ‘Nu știu cine sunt figuranții dosarului’

Andrei Spînu, despre ancheta în cazul drumului Leova-Bumbăta: 'Nu știu cine sunt figuranții dosarului' Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, nu cunoște motivele inițierii, în primăvară, a...

Activitatea postului vamal Leușeni va fi sistată mâine, în intervalul orelor 8:30 – 10:30

Activitatea postului vamal Leușeni va fi sistată mâine, în intervalul orelor 8:30 - 10:30 Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră informează că, mâine, 9 august...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.