X

În Rusia se reia procesul de dizolvare a ONG-ului ‘Memorial’

Curtea Supremă din Rusia examinează marţi cererea parchetului de a dizolva structura centrală a organizaţiei neguvernamentale Memorial, pilon al protecţiei drepturilor omului şi al memoriei Gulagului, a cărui interdicţie ar marca un punct de cotitură, transmite agerpres.

În ciuda frigului, a zăpezii de pe străzile Moscovei şi a riscului de a fi reţinute, zeci de persoane s-au adunat în faţa tribunalului pentru a-şi exprima sprijinul faţă de Memorial, relatează AFP.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Indonezia (VIDEO) – Black News

Parchetul cere interzicerea Memorial International, structura centrală a ONG-ului, care coordonează activitatea marii sale reţele de pe teritoriul Rusiei, acuzând-o că a încălcat legea controversată privind ‘agenţii străini’.

Conform legii, organizaţiile vizate trebuie, printre alte obligaţii, să se prezinte ca “agent străin” în toate materialele lor. Autorităţile acuză Memorial că nu a respectat această obligaţie în unele cazuri.

Conform Memorial, o decizie ar putea apărea chiar marţi, la a doua audiere în acest proces care s-a deschis la sfârşitul lunii noiembrie şi care stârneşte îngrijorarea organizaţiilor de apărare a drepturilor omului din Rusia şi din străinătate.

Creată în 1989 de disidenţi sovietici, printre care şi Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Memorial a început să documenteze cu meticulozitate crimele staliniste şi lagărele din Gulag, după care s-a lansat în apărarea drepturilor omului şi a deţinuţilor politici.

Organizaţia s-a făcut remarcată de asemenea prin anchete sale privind abuzurile comise de Rusia în războaiele din Cecenia. Mai recent, Memorial a acuzat paramilitari ai grupului ‘Wagner’, considerat, în ciuda negării de către autorităţi, un braţ armat al Rusiei în străinătate, de presupuse crime în Siria.

Citeşte şi: LISTA ROŞIE va fi eliminată după doar două săptămâni – Black News

Aceste procese se înscriu în climatul de represiune tot mai mare împotriva vocilor critice la adresa puterii din Rusia, prin închiderea unor media independente şi a unor ONG-uri şi prin destructurarea mişcării opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare.

Într-un alt proces, Parchetul din Moscova cere dizolvarea Centrului de apărare a drepturilor omului al Memorial, o entitate care îi susţine pe deţinuţii politici, pe migranţi şi minorităţile sexuale.

Tags: Aleksei NavalnîiceceniaCurtea SupremăGulagMemorialMemorial InternationalmercenariParchetul din MoscovarusiasiriaWagner
Categorii: Știrile zilei